Protest la Administrația Apelor. Constănțenii vor plaje fără șezlonguri și fără țigănie

1566
Protest la Administrația Apelor. Constănțenii vor plaje fără șezlonguri și fără țigănie - fotofondplaje4-1562947807.jpg

Articole de la același autor

Plaje pline de șezlonguri, baldachine puse chiar la mal, pe care stau lăfăiți, în briza valului, nababii veniți la mare, gunoaie, alge. Acesta este peisajul în multe stațiuni de pe litoralul românesc.

Constănțenii care merg la plajă doar pentru o oră, două de soare și un scăldat în mare sunt nevoiți să stea cu prosopul la mare distanță de apă, căci porțiunea de la mal este rezervată doar șezlongurilor. Copiii nu mai au unde să ridice castele din nisip, căci sunt alungați de cei care și-au pus paturile direct în val.

Pornind de la toate aceste neajunsuri, mai mulți constănțeni au protestat, vineri, în fața sediului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, încercând să atragă atenția asupra situației de pe plajele românești. Oamenii și-au întins prosoapele pe trotuarul din fața instituției și au cerut respectarea legislației în vigoare.

"Solicităm respectarea gradului de ocupare a plajelor, adică 70% ocupate și 30% să fie libere, în stațiunea Mamaia, respectarea suprafeței de cinci metri pătrați aferenți fiecărui șezlong, precum și aplicarea legilor în vigoare de către autorități", a explicat Alexandru Zamfirescu, reprezentantul Grupului de Dialog și Bună Conviețuire.

Conducerea ABADL i-a invitat la dialog pe protestatari și i-a informat despre atribuțiile care revin fiecărei instituții care are în vedere exploatarea turistică a plajelor, precum și verificările și controalele făcute de inspectori.

Cine îi amendează pe "samsarii" plajelor

"Reamintim că Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, are calitatea de administrator al domeniului public al statului reprezentat de plajă și a închiriat plaja în condițiile H.G. nr. 241/2006 și Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 454/2013 actualizat. Activitatea de verificare a modului de exploatare a plajelor intră în competența mai multor instituții, competențe ce derivă din actele normative ce reglementează activitățile ce se pot desfășura pe plajă, și anume Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Turismului, Ministerul Apelor și Pădurilor prin A.N. Apele Române, Garda Națională de Mediu, precum și autorități ale administrațiilor publice locale. Pentru neconformitățile constatate la verificările pe teren, fiecare instituție aplică sancțiunile contravenționale conform competențelor ce le revin conform reglementărilor legale", explică reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Fără restricții pe plajele reabilitate cu bani europeni

În ce privește utilizarea în scopuri comerciale și turistice a plajelor reabilitate cu fonduri europene, conducerea instituției precizează că nu mai există niciun fel de restricții. Cu alte cuvinte, pe plajele de sute de metri, pot fi puse șezlonguri, beach-baruri, pot fi organizate evenimente, dar toate în limitele legilor românești în vigoare.

"Conform adresei transmise, în luna august 2017, de Comisia Europeană-Directoratul General pentru Politici Regionale și Urbane, plajele nou create pot fi închiriate având în vedere că Proiectul de Reabilitare a litoralului românesc s-a încheiat, respectiv Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a depus raportul final de închidere a proiectului. Având în vedere cele prezentate, aceste plaje au un regim normal de exploatare, fără a exista restricții, dar cu respectarea normelor legale în vigoare la această dată privind exploatarea turistică a plajelor", precizează directorul general al ABADL, Hristu Uzun.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4468 secunde