"Protecție" de 500.000 euro pentru gâsca cu gâtul roșu

956
Direcția Apelor Dobrogea - Litoral, Societatea Ornitologică Română și Primăria Techirghiol au cheltuit aproximativ 500.000 de euro pentru salvarea gâștei cu gâtul roșu. Banii s-au dus pe panouri informative, pe conferințe internaționale, pe planuri de management. Din fondurile proiectului s-a achiziționat și un petic de pământ pe marginea lacului pentru asigurarea hranei gâștei cu gâtul roșu, pasăre protejată.

Proiectul finanțat de Life Natura "Îmbunătățirea condițiilor de iernat pentru Branta ruficollis la lacul Techirghiol" a demarat în 2004, având ca beneficiar Direcția Apelor Dobrogea - Litoral în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română și Primăria Techirghiol.
Dan Hulea, directorul executiv al Societății Ornitologice Române (SOR), ne-a spus că, mai mult de jumătate din sumă a revenit celor de la Apele Române, care au investit-o în lucrări de protecție a lacului Siutghiol, 45% celor la SOR, iar primăria a beneficiat de doar 5% din valoarea proiectului. Cu banii primiți, autoritatea locală a igienizat malul lacului care se transformase în groapă de deșeuri.
Societatea Ornitologică Română a achiziționat un teren pe marginea lacului unde, spune Dan Hulea, vor cultiva grâu și porumb. Păsăretul va veni aici să se hrănească, timp în care turiștii pot admira gâștele cu gât roșu. "Pe lacul Techirghiol trăiesc sute sau poate chiar mii de păsări când toate celelalte lacuri sunt înghețate", ne-a spus Hulea.
Pe lângă achiziționarea unui teren, SOR a construit din banii primiți pe proiect un foișor, a amenajat un centru de informare, a montat mai multe panouri informative, s-au organizat conferințe internaționale unde au fost invitați reprezentanți din țările care se află pe traseul de migrație al păsărilor. De asemenea, s-a întocmit un plan de management și s-a "negociat" cu autoritățile locale să nu permită ridicarea de construcții pe malul lacului, iar pescarii și vânătorii au fost instruiți să nu ucidă gâsca cu gâtul roșu.
La capitolul "realizări" se mai înscriu din partea SOR realizarea unei documentații pentru declararea Lacului Siutghiol arie protejată, precum și realizarea unor studii privind flora și fauna lacului.
Cu banii primiți în cadrul acestui proiect, Direcția Dobrogea - Litoral "Apele Române" a finalizat investiția de protejare a salinității lacului. În cazul în care nivelul salinității scade, pe timpul iernii, apa lacului îngheață și astfel păsările nu mai au unde ierna și cu ce se hrăni. Pentru a evita acest fapt, s-a construit o conductă de descărcare a apei dulci care se acumulează de la izvoarele subterane de apă sau de pe urma ploilor în mare. Înainte, operațiunea se baza pe energia electrică. În prezent, apa este evacuată cu ajutorul forței gravitaționale.
Și asta nu este tot. Directorul executiv SOR ne-a spus că partenerii proiectului doresc să atragă fonduri în continuare.

Branta ruficollis sau gâsca cu gât roșu este una dintre cele mai rare specii de gâscă din lume. În zona lacului Techirghiol mai trăiesc alte 30 de specii de păsări amenințate cu dispariția la nivel european.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6738 secunde