Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, respins de Senat

143
Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, respins de Senat - votareprimar-1571224628.jpg

Articole recomandate

Senatorii nu doresc revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Senatul a respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede alegerea primarilor în două tururi în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Alegerea primarilor în două tururi se află și printre condițiile puse de prezidențiabilul USR - PLUS Dan Barna în cadrul consultările de la Cotroceni pentru susținerea Guvernului lui Ludovic Orban. 


Uniunea Salvați România a depus în mai 2019, la Senat, un proiect de lege pentru revenirea la alegeri în două tururi pentru primari. Proiectul USR vizează modificarea art. 101 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale astfel:

"(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate.

(3) În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (2), se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur, respectiv primii doi candidați dacă sunt aflați în situație de balotaj.

(4) În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate".

Art. 102 din aceeași lege ar urma să se abroge".


USR consideră că aceste modificări sunt esențiale pentru ca primarul ales să devină cu adevărat reprezentativ, deoarece ar avea susținerea a mai mult de jumătate dintre votanții activi ai localității.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7391 secunde