Programul "Cornul și laptele" bate pasul pe loc. Elevii vor mânca de-abia la primăvară

1103
Programul

Articole de la același autor

De șase luni de zile așteaptă preșcolarii și elevii din județul Constanța să primească un amărât de corn și un pahar cu lapte la școală. Și mai au de așteptat. De șase luni de zile, mii de copii de la țară fac foamea cât stau la școală pentru că părinții lor sunt prea săraci să le pună pachețel și pentru că autoritățile se mișcă cu încetinitorul. Procedurile sunt greoaie, termenele lungi și analizele nesfârșite, pentru a desemna un câștigător care să le ducă școlarilor cornul plătit de stat.


Deși a început și semestrul al doilea și, dacă mai stăm puțin pe gânduri, începe și vacanța mare, copiii care frecventează unitățile de învățământ din județul Constanța încă nu beneficiază de programul "Cornul și laptele" sau de fructele și legumele promise de Guvern. Autoritățile trag nădejde că, într-o lună de zile, vor fi finalizate toate procedurile, vor fi atribuite contractele și va începe distribuția produselor atât de mult așteptate de copii.
Consiliul Județean Constanța nu a încheiat încă toate demersurile pentru demararea oficială a programului. 
"Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 a înlocuit Programul Cornul și laptele, aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate și panificație pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și privat, precum și pentru copiii preșcolari din grădinițele de stat și private cu orar normal de patru ore, în prezent abrogate, cu programul pentru școli. În momentul de față, pentru primul lot, adică cel pentru fructe și legume, suntem în stadiul de evaluare pe parte tehnică. Iar, pentru loturile al doilea și al treilea, pentru lapte și produse lactate, respectiv produse de panificație, sunt finalizate evaluările financiare. Urmează să se stabilească de către comisie clasamentul final, astfel încât să putem spune că este închisă și procedura de evaluare și apoi etapa încheierii primului contract subsecvent. Estimăm ca procedurile să se încheie în maximum o lună de zile", a declarat, pentru "Cuget Liber", administratorul județului Constanța, Mirela Matichescu.


"Sunt familii nevoiașe, care nu au ce să le pună copiilor la pachet!"


Asta dacă nu apar contestații căci, deocamdată, suntem în termenul în care mai pot fi contestate licitațiile. Să sperăm că nu va fi cazul și ca, măcar înainte de vacanța de primăvară, copiii să primească cel puțin cornul și laptele. Dacă în multe școli din orașe, elevii au aproape întotdeauna pachețel cu câte o gustare în ghiozdan, la țară, unde posibilitățile sunt mai reduse, aceștia stau și rabdă.
"Din păcate, în mediul rural, acest program era necesar. Foarte mulți copii provin din familii nevoiașe, care nu au de unde să le dea pachet. Iar cei care veneau cu pachețel le oferea cornul și laptele colegilor lor mai simpli. Unii chiar luau acasă pentru frați!", ne-a mărturisit directorul Școlii Gimnaziale Amzacea, prof. Laura Danilov. În prezent, în unitatea de învățământ din comună sunt înscriși 323 de școlari și preșcolari.


Și elevii din Constanța le duc dorul
Acum, că nu au mai primit de luni de zile nici măcar un corn sau un pahar cu lapte, și elevii din Constanța parcă le duc dorul. "Înainte, într-adevăr, se mai făcea risipă. Dar tot erau mulți copii care le mâncau. Și părinții ar trebui sfătuiți să nu le mai pună tot felul de dulciuri la pachet. Căci este mai bun un corn simplu și un pahar cu lapte, decât o pungă de chipsuri sau o prăjitură plină de cremă cu E-uri și margarine", este de părere o mămică din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0553 secunde