€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Profesorul Traian Petcu, donație către Colegiul "Mircea cel Bătrân". "Este un monument în cinstea profesorilor și elevilor liceului!"

Ştire online publicată Vineri, 29 Septembrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
În holul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța stă, începând de ieri, la loc de cinste, o troiță unicat, donată de fostul absolvent al liceului, profesorul veteran Traian Petcu. Acesta s-a ocupat personal de toate demersurile pentru ca monumentul să intre în patrimoniul școlii unde s-a format și despre care are numai amintiri frumoase, chiar și acum, la cei 94 de ani pe care îi va aniversa anul viitor. Troița, realizată din lemn de tei, de sculptorul Ioan Prodan, a fost amplasată în holul clădirii centrale a liceului, astfel încât să poată fi admirată de toți oaspeții care vor trece pragul unității de învățământ. Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit crucea tot ieri, în cadrul unei slujbe la care au participat cadrele didactice, dar și zeci de elevi din clasele gimnaziale și cele liceale.


„Lucrarea este de o valoare artistică excepțională, iar poziționarea ei nu este întâmplătoare, lângă posterele cu planete și cu Axis Mundi, pentru că noi vrem să zburăm în Cosmos cu Dumnezeu alături de noi”, a spus directorul CNMB, Vasile Nicoară. 


Acesta a ținut să mulțumească public lui Traian Petcu. 


„Investiția de încredere și cea financiară acordate de Traian Petcu liceului nostru sunt demne de învățătura care s-a dat în timp în această școală. Sunteți un exemplu și un model pentru copiii noștri și prin asta ducem mai departe neamul”, a mai spus directorul.
O viață dedicată sportului
Vizibil emoționat și modest așa cum a fost dintotdeauna, Traian Petcu nu a dorit să vorbească prea mult despre gestul său, dar a amintit că a pornit dintr-o dorință mai veche și o promisiune făcută părinților săi. „Această troiță este în amintirea profesorilor și elevilor liceului «Mircea». Eu am urmat cursurile aici între anii 1935 - 1940.


Pe atunci, copiii care voiau, luau parte la slujba de duminică și în altar purtau straie preoțești. Era o mândrie și un prestigiu să participi la aceste slujbe. Apoi, părinții mei, cât au trăit, mi-au spus, când voi putea, să fac o troiță. L-am purtat tot timpul pe Dumnezeu în suflet și El m-a ajutat mult de-a lungul vieții mele. După cum vedeți, am ajuns până la această vârstă”, a spus profesorul. 


Pasionat dintotdeauna de sport, Traian Petcu a dedicat mai bine de 70 de ani sportului românesc, iubirea sa eternă fiind atletismul. A câștigat nenumărate titluri naționale și internaționale și nu ezită să participe chiar și acum la concursuri de atletism și maratoane. De-a lungul timpului, profesorul Petcu a donat mii de cărți și documente de mare valoare către școli, licee, muzee, diverse instituții din Constanța și alte localități din România. Recent, acesta a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8461 secunde