Concurs de proiecte pentru reabilitarea Cazinoului

"Procedura de licitație nu este potrivită pentru un monument istoric și arhitectural"

606

Articole de la același autor

După patru licitații ratate, Cazinoul intră și în această iarnă cu pereții jupuiți, ornamentele în bătaia valurilor și geamurile acoperite cu plexiglas. Statul nu a reușit să deschidă șantierul de restaurare din cauza procedurilor greoaie și a legislației. Este un eșec al tuturor: al celor din Guvern, al funcționarilor care au pus cap la cap licitațiile, al autorităților locale. Ordinul Arhitecților din România a propus, încă de la început, ca reabilitarea să se facă în urma unui concurs de proiecte, însă statul a ales calea mai "rapidă"... Și au trecut opt ani și Cazinoul este o ruină. 


Reprezentanții Ordinului Arhitecților din România (OAR) au trimis o scrisoare deschisă către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Compania Națională de Investiții în problema atribuirii lucrărilor de restaurare a Cazinoului Constanța. Specialiștii reamintesc guvernanților că, de mai bine de trei ani de zile, au susținut că procedura de atribuire a lucrărilor este riscantă, atât din punct de vedere al întârzierilor, dar mai ales din punct de vedere al calității restaurării. 


"Au trecut opt ani de la prima tentativă de atribuire a serviciilor de proiectare a lucrărilor prin licitație publică, iar Cazinoul din Constanța a ratat cel puțin cinci șanse să deschidă șantierul de restaurare. De fiecare dată s-a ales utilizarea procedurii de licitație. Realitatea demonstrează astfel, încă o dată, că această procedură este ușor contestabilă și conduce, de la rapiditatea promisă, la întârzieri cauzate de contestații din partea diferiților purtători de interese financiare. Se confirmă astfel ceea ce OAR a susținut și în cadrul discuțiilor din 2016 și în cadrul celor din 2018, când a explicat că procedura de licitație în sistem Design and Build nu este o procedură potrivită pentru un monument istoric și arhitectural de valoarea și importanța Cazinoului Constanța", se arată în scrisoarea transmisă de arhitecți către ministrul demis al Dezvoltării, Daniel Suciu. 


Selecție axată pe calitate și nu pe preț 
Astfel, Ordinul Arhitecților din România susține din nou organizarea unui concurs de soluții pentru restaurarea și reutilizarea Cazinoului din Constanța, ca o alternativă permisă de Legea Achizițiilor Publice. 


Potrivit acestora, concursul de soluții asigură transparența în procesul de selecție a celui mai bun proiect, selecție axată pe calitate, făcută de un juriu internațional profesionist, pe baza unei teme bine fundamentate. Atribuirea contractului de proiectare se va face pentru toate fazele, separat de constructor, și va aduce alături de beneficiarul public o echipă interdisciplinară de proiectanți, sub coordonarea unui arhitect care își va asuma responsabilitatea urmăririi implementării proiectului și în faza de execuție. Ulterior, pentru alegerea constructorului, licitația se va putea face în baza unui proiect complet, care detaliază soluția câștigătoare și a unui caiet de sarcini coerent, la standardele de calitate necesare implementării corecte, și nu doar în baza unui preț. 


"Sperăm ca, pentru binele Cazinoului, situația să fie deblocată. Însă, dacă rezultatul contestației va fi o nouă anulare a procedurii, invităm autoritățile să găsească resursele și disponibilitatea de a discuta despre posibilitatea organizării unui concurs de soluții și de a pune interesul public și patrimoniul național al României mai presus de cutumele existente. Ne arătăm disponibilitatea de a pune la dispoziție expertiza organizației noastre și de a participa la deblocarea situației", mai spun reprezentanții Ordinului Arhitecților din România. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4517 secunde