Primul patron care riscă închisoarea pentru că avea muncitori la negru

1503
1
Primul patron care riscă închisoarea pentru că avea muncitori la negru - 093cc50ef30555a33ee9a01dbd8af6bd.jpg
Noul Cod al Muncii face primele victime. Reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Muncii (ITM) Constanța au depistat, recent, la un singur operator economic, opt persoane care lucrau la negru. Acesta este primul caz identificat de inspectorii de muncă de la 1 mai, când a intrat în vigoare Codul Muncii modificat, ce prevede sancțiuni aspre pentru munca la negru. Potrivit noii legislații, patronul societății comerciale riscă închisoare de la șase luni la doi ani.
"Nu putem să facem public numele firmei respective, dar este din domeniul construcțiilor. Acolo s-a petrecut recent un accident de muncă, iar victima ne-a sesizat în legătură cu contractele de muncă. După verificări, am constatat că angajații aveau contracte, începând cu luna aprilie 2011, însă societatea respectivă este radiată de la Registrul Comerțului din februarie 2011. Este un caz deosebit, care ne depășește competențele, tocmai de aceea am sesizat Parchetul Constanța. Este singura instituție care poate să se pronunțe dacă este vorba despre o ilegalitate și să califice acea stare de fapt ca fiind o infracțiune", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul ITM Constanța, Eugen Bola.

Amenzi și pentru lucrătorii fără forme legale
Conform noului Cod al Muncii, în cazul nerespectării unor obligații legale cum ar fi primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, operatorul economic va fi pedepsit cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. În premieră, noua lege introduce și răspunderea penală a angajatorului care are mai mult de cinci muncitori la negru. Acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de la unu la doi ani. La rândul lor, persoanele depistate că muncesc fără forme legale vor fi amendate cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Comentează știrea

Gogu
13 mai 2011
hotii paznici la oi

Intai sa faca ITM-ul curat in propria ograda, ca au o gramada de angajati cu firme private care lucreaza cu salariati platiti la negru! Nu mai zic ca salatiatii de la ITM lucreaza si ei la negru pentru diverse firme private, carora le pun actele la punct si pe care le feresc de controale!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Aprilie 2011
Stire din Social : Cum să te pensionezi anticipat
Pagina a fost generata in 0.666 secunde