Primăria Crucea a lansat proiectul "O societate pentru toate vârstele". "Avem nevoie de personal calificat"

1557
1

Articole recomandate

Primăria comunei Crucea a lansat, vineri, 8 septembrie, proiectul "O societate pentru toate vârstele", având ca parteneri administrațiile locale din Mihail Kogălniceanu și Siliștea, dar și un ONG din Bulgaria, regiunea Silistra.

Proiectul, care are o valoare totală de peste 400.000 euro, din care valoarea contribuției UE este de 340.000 euro, constă în calificarea și perfecționarea persoanelor din mediul rural în meseriile de îngrijitor la domiciliu pentru persoanele vârstnice, dar și pentru persoanele cu dizabilități. În urma acestui program, 180 de persoane reprezentând 45 de participanți din fiecare locație parteneră (Crucea, Mihail Kogălniceanu, Siliștea și Silistra - Bulgaria) vor fi beneficiari.

În cadrul conferinței de presă prilejuită de lansarea proiectului, primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, care este și lider de proiect, a vorbit despre necesitatea calificării de personal pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități.

"Acesta este un proiect pe care ni l-am dorit foarte mult, mai ales după ce am reușit să finalizăm un alt proiect de suflet - construirea căminului de persoane vârstnice din satul Stupina. Este clar că avem nevoie de oameni bine pregătiți și calificați care să lucreze cu persoanele aflate la vârsta a treia sau care au probleme. Este foarte important să se pună un mare accent pe partea de comunicare și relaționare, deoarece, așa cum știm, bătrânețea este dificilă mai ales din cauza singurătății. Sunt persoane ajunse la o vârstă înaintată care nu mai au pe nimeni, nu au cu cine să schimbe o vorbă, nu are cine să le asculte problemele și suferințele. Aici cred că trebuie pus mare accent în pregătirea îngrijitorilor la domiciliu, pe socializare și comunicare", a declarat primarul Gheorghe Frigioi.

După încheierea conferinței, toți participanții și invitații au vizitat centrul de pregătire și instruire a viitorilor asistenți personali din comuna Crucea. Aici, grupul țintă din proiect va primi cunoștințele teoretice necesare, partea de practică, care reprezintă mai mult de jumătate din pregătire, urmând să se desfășoare la Căminul de persoane vârstnice din satul Stupina. De asemenea, a fost vizitat și căminul de bătrâni, unde în prezent sunt cazate aproximativ 20 de persoane vârstnice, care se bucură de cele mai bune condiții. Căminul a fost construit tot din fonduri europene, fiind unul dintre cele mai moderne instituții de protecție socială din județul Constanța.

v v v

Proiectul "O societate pentru toate vârstele" se desfășoară pe o perioadă de 18 luni, fiind cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul programului INTEREG V-A România-Bulgaria Axa Prioritară 4 "O Regiune Competentă și Inclusivă".

Comentează știrea

Relu
9 septembrie 2017
Da !

Frigioi a facut bine ca l-a luat alaturi si pe Soare de la Silistea , care se pricepe foarte tare la proiecte si are si o functie de conducere in PSD Constanta . Astfel , a primit de la CJ Constanta in acesti ani de zece ori mai multi bani decat au primit administratiile din Medgidia , Mangalia , Pestera , Castelu , de pilda ... A dus la bun sfarsit mai multe proiecte importante , precum desfiintarea scolii din Tepes-voda , pentru care anterior , s-au cheltuit 23 de miliarde de lei : dotari , teren de sport , sala de spectacole etc., iar copiii , in numar de 120 , sunt transportati zilnic 8 km , la Silistea , pentru a anima o scoala de 400 de locuri , construita din bani de la minister si CJ , desi la Silistea sunt doar 48 de elevi si s-a trecut de cativa ani la clase simultane , atat la clasele 0-IV , cat si la cele de la V - VIII ... In fosta scoala de la Tepes-voda , marele primar s-a apucat sa faca o casa mortuara pentru biserica din localitate . De aia a primit de curand de la CJ Constanta , o alta uriasa suma ... Proiecte valoroase - oameni valorosi !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4759 secunde