Primăria Constanţa vrea să răscumpere Grădina de Vară „Tomis”

1733

Articole de la același autor

A fost pe rând, grădină de vară, cinematograf, patinoar, acum este doar o groapă de gunoi, o mizerie în mijlocul unui parc nou, reabilitat recent. Grădina de vară „Tomis” are nevoie să fie salvată, după ce ani de zile a fost abandonată, lăsată să piară. Autorităţile locale se înhamă la o acţiune ce ar putea crea un precedent periculos: să o cumpere şi să o redea comunităţii.

Grădina de vară „Tomis”, cumpărată pe un preţ de nimic de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatării Filmelor România, a fost exploatată până când proprietarii au dat de greu. În prezent, se pare că imobilul este ipotecat la o bancă pentru o sumă mult mai mică decât ar valora pe piaţa imobiliară. Închisă publicului, s-a degradat văzând cu ochii, a fost vandalizată şi a devenit, pentru o perioadă, adăpost pentru boschetari şi şobolani.

De-a lungul anilor, autorităţile locale au ignorat problema, iar, atunci când a devenit prea evidentă, pentru că era chiar sub nasul lor, în mijlocul Parcului Arheologic, unde au investit milioane de euro, singurul instrument pe care l-au avut la dispoziţie a fost să supraimpoziteze proprietarii. „Imobilul al cărui proprietar este SC Alt Trend M.G. SRL a fost încadrat în categoria imobilelor neîngrijite, conform prevederilor H.C.L. nr. 27/2016 privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în municipiul Constanţa în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite drept pentru care a fost întocmită o fişă de evaluare, imobilul fiind încadrat conform punctajului obţinut în categoria trei de supraimpozitare cu 300%. Totodată, SC Alt Trand M.G. SRL a fost somată ca în termen de şase luni de la comunicare să ia măsurile necesare de întreţinere necesare şi să menţină imobilul în stare îngrijită, cu respectarea elementelor de arhitectură existente şi a culorii în condiţiile legii nr. 50/1991 republicată. În caz contrar, se vor aplica prevederile H.C.L. nr. 27/2016”, declarau reprezentanţii Primăriei Constanţa, pentru „Cuget Liber”, în iarna anului 2018.

Cinematograf vara, patinoar iarna

Între timp, proprietarii s-au mulţumit doar cu a monta panouri la intrări, astfel încât să nu mai poată intra în clădire oamenii străzii, dar grădina a rămas tot la mila cerului. În aceste condiţii, noile autorităţi locale au anunţat, săptămâna aceasta, că „Primăria Constanţa nu abandonează Grădina de vară «Tomis»!”. Acestea îşi propun să preia clădirea şi să o redea comunităţii, păstrându-i funcţiunea de cinematograf pe timpul verii şi patinoar iarna.

„Astăzi (n.r. marţi, 12 ianuarie), a avut loc o primă şedinţă pentru stabilirea căilor legale şi a posibilităţilor financiare pentru ca această clădire atât de dragă constănţenilor să reintre în patrimoniul municipalităţii. Cu siguranţă va fi un drum lung şi anevoios, dar rezultatul merită cu prisosinţă: cinematograf, vara, şi patinoar, iarna. Focarul de infecţie în care s-a transformat acest loc în ultimii ani trebuie să dispară şi să redevină locul în care mulţi dintre noi am petrecut momente plăcute”, au transmis reprezentanţii Primăriei Constanţa.

Deşi îmbucurătoare vestea, decizia primăriei poate crea un precedent periculos. Astfel, zecii de proprietari care deţin clădiri istorice sau cu arhitectură deosebită se pot folosi de această soluţie pentru a pune presiune pe autorităţi să le cumpere imobilele pentru a le îngriji, doar cu scopul de a face speculaţii imobiliare, nu pentru motivul real că nu îşi permit să le reabiliteze şi întreţine.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5069 secunde