Primăria Constanța, bună de plată pentru pericolul de pe strada Traian

1991
Primăria Constanța, bună de plată pentru pericolul de pe strada Traian - 4ed6c969ccce5e4ceec239a2bdf7482a.jpg
În aceste zile, pe strada Traian ar trebui să se lucreze intens la consolidarea zonei. Au trecut mai bine de șapte luni de când s-a surpat o bucată din stradă, iar în expertizele tehnice în care a fost analizată situația malului se stipulează clar: pentru a fi eliminat riscul de prăbușire trebuie ca, până la sfârșitul lui martie, să fie construite subsolurile imobilului din vecinătatea străzii și sistemul de drenaj.
Zilele trec însă, iar în zonă nu se observă nicio mișcare. De altfel, ieri, chiar agentul de pază care străjuia porțiunea surpată a admis: "Eh, nu au mai venit să lucreze de anul trecut, de dinainte de sărbători".

"Amorțeală supărătoare"
Ieri, la orele prânzului, inspectorii Inspectoratului Județean în Construcții, însoțiți de directorul Christian Gigi Chiru, au controlat stadiul lucrărilor. Este al doilea control efectuat în ultima perioadă, dar rezultatul este același: consolidările se lasă așteptate. "Este o stare de amorțeală și de liniște supărătoare. Deși sunt două expertize care arată că este nevoie de o intervenție urgentă, care trebuie făcută până la 31 martie, suntem deja în 26 ianuarie și nici autoritățile, nici investitorul nu s-au apucat de lucrări. Acum ar trebui să fie aici organizare de șantier", a declarat Christian Gigi Chiru.

Amendă pentru lipsa de reacție
În consecință, reprezentanții IJC Constanța au sancționat lipsa de reacție a Primăriei Constanța și a investitorilor SC Harborside Hotel SA și SC Harborside Imobiliară SRL. "Atât autoritățile, cât și investitorul au fost sancționați contravențional cu 20.000 de lei, pentru că nu s-au conformat dispo-zițiilor de consolidare. Dar nu valoarea amenzii este importantă, ci modifi-carea stării letargice, în care se află primăria și investitorul, deși au anunțat că se vor apuca de lucrări", a precizat directorul inspectoratului.
În procesul verbal de contraven-ție se stipulează: "În zonă au fost efectuate încă două controale, prin care au fost constatate neconformități la construcții, trama stradală și blocurile adiacente și au fost dis-puse măsuri. Responsabilul, Primăria Constanța, nu a executat obligațiile privind urmărirea comportării în timp a construcțiilor". Mai mult, Chiru a anunțat că va repeta verificările peste o săptămână.
Totodată, pentru că întârzierea lucrărilor de consolidare pune în pericol siguranța blocurilor din apropiere și viața locatarilor, conducerea IJC s-a adresat procuraturii și poliției. Plângerea este, de fapt, o nouă filă la dosarul penal care este deja în anchetă la Poliția Municipiului Constanța, cu privire la situația străzii Traian. În sesizarea penală se menționează: "Investitorii nu au demarat lucrările de remediere, nu au pus în aplicare măsurile dispuse prin expertiză și se fac vinovați
de executarea de lucrări de construcții într-o zonă protejată, care pot produce consecințe de genul pierderi de vieți omenești, vătămare gravă a integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane".

Trebuie expertiză pentru reluarea traficului
Pentru că mulți constănțeni se întreabă când va fi reluată circulația rutieră pe strada Traian, directorul Christian Gigi Chiru le răspunde: "Reluarea traficului va fi posibilă numai după ce strada va fi pusă în siguranță. Iar pentru ca Inspectoratului Județean în Construcții să-și dea acordul trebuie să avem o nouă expertiză, care să ne spună că se poate circula. Dar, așa cum arată lucrurile, mai avem de așteptat".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4066 secunde