€ 4.7231
£ 5.2496
$ 4.2103

Mai multe ştiri online:

"Prima casă" continuă și în 2018. Sunt bani pentru toate cererile!

Ştire online publicată Joi, 11 Ianuarie 2018. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Peste 23.000 de tineri și-au cumpărat o locuință în 2017, prin programul „Prima Casă”. Dintre aceștia, mai mult de 1.700 sunt constănțeni. Cei mai mulți s-au orientat spre apartamente cu două sau trei camere, mai ales în blocuri noi. Iar cei care nu au apucat să-și achiziționeze o locuință cu ajutorul de la stat mai au o șansă anul acesta căci „Prima casă” va continua și în 2018.


Potrivit unei Hotărâri aprobate, ieri, în ședința de Guvern, plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului „Prima casă” însumează două miliarde de lei. Actul normativ modifică și completează Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului. Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum și simplificarea procedurii de radiere în situația respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului.


Astfel, decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe, urmărindu-se evitarea oricărei discriminări în acest sens. În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanțatorii au obligația să transmită Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) și Ministerul Finanțelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe.


Se reduce birocrația


Actul normativ include și o serie de măsuri pentru simplificarea și evitarea birocratizării excesive a procedurilor aplicate în cazul respingerii cererilor de plată. În astfel de situații, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare și grevare prevăzute de lege este preluată de FNGCIMM, anterior intrând în atribuțiile Ministerului Finanțelor Publice. 


Odată cu preluarea acestor operațiuni la nivelul FNGCIMM, timpul de așteptare al finanțatorilor sau beneficiarilor pentru obținerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel puțin zece zile - având în vedere că tot în cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finanțatorilor și se pregătește documentația pentru acordurile de radiere – și va permite informatizarea procesului în condiții optime. În situația respingerii cererilor de plată, FNGCIMM va fi mandatat să-și exprime acordul în numele și în contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea radierii ipotecii legale și a interdicțiilor înscrise în cartea funciară a locuinței achiziționate sau construite în cadrul programului. 


Alte modificări aprobate de Guvern reglementează o serie de aspecte de ordin practic aplicabile situațiilor în care a fost finalizată executarea silită imobiliară a locuinței achiziționate sau construite prin „Prima casă”, de către organele specializate ale ANAF. 


În 2017, până la sfârșitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garanții, în valoare totală de 2,048 miliarde lei, precum și 8.910 promisiuni de garantare, în valoare totală de 1,002 miliarde lei.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8986 secunde