Presiuni şi intimidări. Cum mai poate fi oprit haosul imobiliar din staţiunea Mamaia?

2689
2

Articole de la același autor

Constanţa a devenit, în ultimii ani, un cartier de blocuri cu apartamente. S-a construit pe foste parcări, pe foste spaţii verzi, s-a construit pe maluri, peste tot pe unde a existat un petic de pământ liber. Autorităţile locale au fost părtaşe la măcel, fiind cele care au creat cadrul legal pentru dezvoltatorii imobiliari. Acum, tot autorităţile locale se chinuiesc să schimbe reglementările urbanistice şi să oprească haosul.

De Planul Urbanistic Zonal din Mamaia sunt legate multe dintre construcţiile la limita legii care au apărut în ultimii ani în staţiune. Aprobat în anul 2013, documentul a permis emiterea de autorizaţii pentru ridicarea unor imobile care ulterior au fost chiar contestate şi anulate în instanţă. Opt ani mai târziu, când staţiunea este sufocată de blocuri, primarul Vergil Chiţac intenţionează revocarea PUZ-ului şi elaborarea unuia nou, care să reglementeze viitoarele construcţii. Proiectul de hotărâre, deşi considerat binevenit, nu a trecut de votul consilierilor locali, aceştia considerând că este nevoie de o analiză mai temeinică a cadrului juridic al acestei revocări.

Conform raportului realizat de arhitectul şef al municipiului Constanţa, Dan Petre Leu, Hotărârea Consiliului Local nr. 121 din 2013, prin care a fost aprobat PUZ-ul staţiunii Mamaia, conţine cinci motive de nelegalitate. „PUZ-ul actual nu acoperă întregul teritoriu din staţiune, sunt anumite zone care nu sunt reglementate, lucru total anormal din punct de vedere urbanistic. Nu sunt îndeplinite condiţiile privind delimitarea zonei de coastă. Noi nici acum nu ştim care este zona de coastă în Mamaia, faţă de care să ne raportăm când aprobăm sau nu autorizaţiile de construcţie. De asemenea, PUZ-ul, probabil că intenţionat, nu are o perioadă de timp de valabilitate şi poate fi considerat expirat. Sunt oripilat de faptul că se cer autorizaţii de construcţie de P+12 şi infrastructura staţiunii Mamaia nu mai face faţă. În 2000, în Mamaia erau 70 de hectare de spaţii verzi, acum mai sunt 10”, a precizat primarul Vergil Chiţac.

Analize amănunţite

Cu toate acestea, consilierii locali consideră că revocarea PUZ-ului trebuie analizată mai în profunzime, unii invocând chiar şi unele presiuni. „În Mamaia am avut de-a face cu o dezvoltare urbană haotică generalizată. Deşi sună foarte bine, proiectul necesită nişte analize amănunţite. Noi trebuie să votăm corect şi coerent, fără să ne lăsăm influenţaţi de presiuni, indiferent sub ce formă sunt sau de unde vin”, a precizat consilierul USR Dumitru Caragheorghe.

La rândul lor, consilierii PNL s-au abţinut de la vot, considerând că procedura de revocare trebuie aprofundată temeinic şi apoi repusă pe ordinea de zi, după ce avocaţii şi juriştii vor stabili exact care sunt paşii legali care trebuie parcurşi pentru ca acest act să nu poată fi anulat în instanţă.

Una dintre cele mai sluţite părţi din oraş

Preşedintele PNL pe municipiul Constanţa, deputatul Septimiu Bourceanu, vorbeşte tot despre „intimidări şi presiuni”. „Constanţa are nevoie urgentă de un Plan Urbanistic General care să reglementeze regimul construcţiilor atât în municipiu cât şi în staţiunea Mamaia. Precizăm că atât consilierii locali cât şi ceilalţi membri ai Organizaţiei Municipale PNL Constanţa nu răspund intimidărilor şi presiunilor de niciun fel. Scopul nostru este ca atât Constanţa cât şi staţiunea Mamaia, una dintre cele mai sluţite părţi din municipiu în ultimii 20 de ani, să beneficieze de un echilibru urbanistic, să aibă un PUZ care să respecte în totalitate legea”, precizează Septimiu Bourceanu.

Primarul a anunţat că va pune pe ordinea de zi proiectul de hotărâre pentru revocarea PUZ-ului vechi şi în următoarea şedinţă a Consiliului Local, din luna noiembrie. „Voi introduce acest PUZ în fiecare şedinţă de Consiliu Local şi, dacă între timp vom fi inundaţi de solicitări de certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie, vă voi face un raport”, a subliniat edilul.



Comentează știrea

HaHa
3 noiembrie 2021
HaHa

????

ImiPasa
3 noiembrie 2021
S-a vrut haos

Vestea buna: nu mai sunt spatii pentru a construi ceva in statiunea Mamaia. (Asa cred eu,dupa 30 de ani); ca urmate haosul va disparea de la sine! Noroc chior,as zice,dar nu zic.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.406 secunde