Președinția critică rectificarea bugetară: Guvernul îl împiedică pe Klaus Iohannis să-și îndeplinească atribuțiile constituționale

155
Președinția critică rectificarea bugetară: Guvernul îl împiedică pe Klaus Iohannis să-și îndeplinească atribuțiile constituționale - 22049967148195606855830618918353-1533643341.jpg
Administrația Prezidențială critică rectificarea bugetară a Guvernului. Purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, la Palatul Cotroceni, că prin rectificarea bugetară anunțată de premierul Viorica Dăncilă, Guvernul apelează la o formă de sabotaj bugetar a Administrației Prezidențiale și a atras atenția că prin rectificarea bugetară din august, activitatea președinției riscă să fie blocată.



Președinția consideră că rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului național, ci este un instrument de sancționare a instituțiilor nesubordonate PSD, Guvernul apelând la o formă de sabotaj bugetar, a declarat marți Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al șefului statului. În ceea ce privește reducerea bugetului Administrației Prezidențiale, aceasta este o încălcare grosolană și o încercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecințe grave, a mai spus Dobrovolschi.

"Rectificarea bugetară este un instrument de sancționare a instituțiilor nesubordonate PSD. (...) Guvernul apelează la această formă de sabotaj bugetar. Aici nu e vorba despre Klaus Iohannis, ci despre statul român. (...) Guvernul îl împiedică pe președinte să-și ducă la îndeplinire prerogativele constituționale", a declarat purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Rectificarea bugetară nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului național, ci este un instrument de sancționare a instituțiilor nesubordonate PSD, a spus Mădălina Dobrovolschi, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

În ceea ce privește reducerea bugetului Administrației Prezidențiale, aceasta este o încălcare grosolană și o încercare de a bloca activitatea unei institutii fundamentale, cu consecințe grave asupra statului român, a mai spus ea.

"Avem dovada clară că reducerea bugetului este o decizie arbitrară, bazată pe rațiuni strict politice, astfel că Guvernul îl împiedică pe președinte să își ducă la îndeplinire atribuțiile. (...) Reducerea bugetului Administrației Prezidențiale este de natură să ducă la imposabilitatea organizării Summitulu inițiativei celor Trei Mări. Partenerii externi vor afla că Guvernul blochează angajamentele țărilor noastre", a mai arătat purtătorul de cuvânt al șefului statului.

De asemenea, Președinția consideră că reducerea bugetului instituției va avea impact negativ și asupra celoralte acțiuni externe ale președintelui.

"Președintele PSD induce cu bună știință opinia publică în eroare, susținând că Administrația Prezidențială a cheltuit doar jumătate din banii alocați", a mai spus Dobrovolschi.

Potrivit acesteia, președintele Iohannis i-a trimis astăzi ministrului Finanțelor o adresă în care solicită modificarea fișei de rectificare bugetară, conform celor stabilite inițial.

Administrația Prezidențială, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Serviciul pentru Protecție și Pază se numără printre instituțiile de la care au fost tăiate fonduri la rectificarea bugetară, a anunțat joi seară prim-ministrul Viorica Dăncilă.

"Astfel de reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere su instituții le aveau la dispoziție", a anunțat Viorica Dăncilă.

Principalele diminuări de credite vor fi la Serviciul Român de Informații (-113 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (-122,1 milioane de lei), Ministerul Energiei (-45,7 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării (-44,2 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (-35,1 milioane lei), Serviciul de Protecție și Pază (-22,7 milioane de lei), Ministerul Turismului (-17,3 milioane de lei), Ministerul Mediului (-17 milioane de lei), Serviciul de Informații Externe (-16,5 milioane de lei), Serviciul de Telecomunicații Speciale (-16,2 milioane lei), Ministerul Economiei (-15 milioane lei), Administrația Prezidențială (- 11 milioane de lei).

sursa: www.romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.3044 secunde