Premieră medicală la Constanța: Prima ablație cu radiofrecvență pentru tratarea flutterului atrial a avut loc la ARES, în Spitalul Județean de Urgență

156
Premieră medicală la Constanța: Prima ablație cu radiofrecvență pentru tratarea flutterului atrial a avut loc la ARES, în Spitalul Județean de Urgență - flutteratrial-1619682630.jpg

Articole recomandate

Echipa medicală de la Centrele ARES, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei” a realizat o intervenție minim-invazivă în premieră pentru județul Constanța și zona Dobrogei: ablația cu radiofrecvență a flutterului atrial. Pacientul în vârstă de 59 de ani, un bărbat din Constanța, suferea de flutter atrial tipic, recidivant după trei șocuri electrice și tratament medicamentos antiaritmic. 


Flutterul atrial reprezintă o formă de aritmie, o tulburare de ritm cardiac care apare la nivelul atriului drept, din cauza funcționării anormale a circuitelor electrice. Ca urmare, atriul drept bate foarte repede, cu 250-350 de bătăi pe minut, în condițiile în care pulsul normal este între 60 și 100 de bătăi pe minut. Pacientul resimte palpitații și o respirație dificilă, însoțite adesea de stări de anxietate cauzate de bătăile rapide ale inimii. Netratat, flutterul atrial poate provoca incidente grave cum este accidentul vascular cerebral.


În cazul pacientului constănțean, tentativele de tratament prin cardioversie electrică (aplicarea unui șoc electric pentru corectarea ritmului cardiac) și medicamente antiarimice eșuase, iar flutterul atrial era recidivant. Din fericire, indicația pentru ablație a fost foarte corect stabilită de dr. Salim Belgin, medic primar cardiolog în cadrul SCJU Constanța, iar pacientul a fost îndrumat către Centrele ARES din cadrul spitalului.


Echipa ARES a realizat o procedură minim invazivă numită ablație cu radiofrecvență, prin intermediul căreia circuitul anormal responsabil de apariția flutterului atrial a fost identificat și îndepărtat prin cauterizare. Practic, pacientului i-au fost introduse prin vena femurală două catetere, înaintate sub control radiologic până la nivelul inimii. Ulterior, medicul a realizat un studiu electrofiziologic în urma căruia a identificat circuitele electrice care provocau aritmia. Cu ajutorul unor tiruri de radiofrecvență (curenți de energie asemănătoare microundelor) direcționate în spațiul dintre valva tricuspidă a inimii și vena cavă, circuitul a fost cauterizat și acest lucru a determinat oprirea flutterului atrial.


Până în prezent, pacienții constănțeni care sufereau de orice formă de aritmie și aveau nevoie de tratament prin ablație, erau nevoiți să se adreseze centrelor din București sau alte orașe mari din țară.


”Ne dorim să aducem soluțiile medicale inovatoare cât mai aproape de pacienții din toată țara, pentu ca aceștia să nu mai fie nevoiți să se deplaseze pe distanțe mari pentru a avea acces la tratamente moderne. Această primă intervenție de electrofiziologie de la Constanța deschide drumul pentru astfel de proceduri de care pacienții constănțeni să poată beneficia cât mai aproape de casă” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical și fondatorul ARES.


”Suntem preocupați constant să dezvoltăm atât rețeaua de clinici și spitale ares din Romania dar și să aducem noi terapii inovatoare în centrele noastre. Pacienții au nevoie de acces rapid la tratament. Centrul nostru din Constanța este singurul din Dobrogea care tratează infarctul miocardic acut. Ne mândrim cu faptul că anual reușim să salvăm viețile a cel puțin 1000 de constănțeni. Acum vom putea să tratăm și aritmiile cardiace. Prin această investiție, ajutăm pacientul să aibă tratament inovator chiar la el în oraș” a declarat Iulian Pleșcan, directorul de dezvoltare al Grupului ARES.


Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5302 secunde