Premieră la Constanța! Preoții "păcătoși" își cer iertare public

1210

Articole de la același autor

Arhiepiscopia Tomisului organizează mâine, la ora 14, o conferință de presă în premieră în care doi preoți caterisiți își vor cere scuze public. Este vorba despre căința publică a foștilor preoți Costică Antoche și Ciprian Nicu Guriță, care au slujit în Arhiepiscopia Tomisului și au fost caterisiți pentru diverse încălcări ale regulamentelor bisericești.


Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului, în cadrul conferinței, respectivii își vor cere public iertare pentru faptele ce au dus la caterisirea lor, demers ce este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obține iertare de sancțiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR.


"Procedura de iertare a unui cleric sancționat cu caterisirea este prevăzută în cadrul Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale BOR, articolele 173-176. În rezumat, Regulamentul prevede că un cleric caterisit are dreptul de a depune o cerere de iertare, care este adresată atât chiriarhului locului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cât și Patriarhului României, PF Părinte Daniel. Cererea este analizată în cadrul unei ședințe a Sfântului Sinod, iar decizia privind iertarea de sancțiunea caterisirii este definitivă și nu poate fi contestată", mai spun reprezentanții Arhiepiscopiei Constanța.


Preotul Costică Antoche a fost la Parohia "Sf. Ștefan" de la Gară, în Constanța. Acesta a fost judecat de două ori, o dată în 2006, pentru căderea și persistența în păcatul desfrâului, hotărârea definitivă de a divorța, faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorțul, tăinuirea propriei situații și a demnității preoției sale în fața ierarhului, deoarece, în timp ce se afla în situație de desfrâu, concomitent cununat de două ori, Centrul Eparhial l-a promovat în funcția de Inspector de Specialitate, încredințându-i cinstea de a conduce activitatea de pelerinaj în Eparhie, concomitent cu acordarea distincției bisericești de iconom stavrofor, săvârșirea Ierurgiilor și chiar a Sf. Taine a Cununiei în timp ce era deja oprit în totalitate de la oficierea celor sfinte și neascultarea de autorități, prin faptul că timp îndelungat a fost sfătuit să-și reconsidere situația propriei familii pentru a nu se ajunge la divorț. A fost sfătuit de către mai mulți colegi preoți și chiar de însuși IPS Arhiepiscop Teodosie să opteze pentru alte modalități de a proceda încât să-și mențină demnitatea de preot cu deplinătatea slujirii preoțești.




A doua judecare în Consistoriu a fost în anul 2014 pentru nesupunere și neascultare de autoritatea bisericească-Arhiepiscopia Tomisului, prin faptul că, fiind oprit de la săvârșirea celor sfinte (Sf. Taine și Ierurgii), a slujit Sf. Liturghie cu preoți caterisiți, schismă și apostazia, prin slujire cu caterisiți. În prezent este afiliat la "Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim", structură religioasă nerecunoscută de BOR și de Statul român.


Preotul Ciprian Nicu Guriță a slujut la Parohia Ii din Eforie Nord și a fost judecat la data de 29 iulie 2011, pentru neascultarea și nesupunerea față de organele bisericești superioare (Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului), în legătură cu refuzul de a accepta pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Țibrinu, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu a putut astfel să o pună în aplicare. În prezent este afiliat la "Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim", structură religioasă nerecunoscută de BOR și de Statul român.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5289 secunde