Premieră la Constanța. Investigații moderne pentru bolnavii de cancer

1036
Premieră la Constanța. Investigații moderne pentru bolnavii de cancer - bolnavi4-1518714450.jpg

Articole de la același autor

Vești bune pentru constănțenii cu afecțiuni oncologice. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) a înființat, de curând, un compartiment de spitalizare de zi, în ambulatoriu. În cadrul acestuia, au fost amenajate trei cabinete pentru bolnavii care au nevoie de ședițe de chimioterapie sau tratamente specifice.

Până în luna septembrie a anului trecut, constănțenii cu afecțiuni oncologice urcau pe secție, care este mereu supraaglomerată. Spre exemplu, a precizat directorul medical al SCJU, dr. Bogdan Obadă, în 2017 au fost înregistrate 2.400 de foi de zi, toate având indicație pentru ședințele de chimioterapie. Din luna septembrie, până la sfârșitul anului, de când s-a înființat acest compartiment, au fost contabilizate alte peste 700 de foi de zi.

Mai mult decât atât, anul acesta, a fost implementat, în premieră pentru Constanța, un sistem care vine tot în ajutorul pacienților cu afecțiuni oncologice care urmează tratament chimioterapeutic și care pot beneficia acum de implantarea subcutanată a unei camere pentru citostatice.

Dispozitivul special permite administrarea repetată și pe o perioadă lungă de timp a tratamentului. Totodată, sunt evitate înțepăturile multiple, distrugerea și sclerozarea venelor, apariția complicațiilor specifice și a flebitei de cateter. În plus, camera implantabilă poate fi utilizată și pentru recoltarea analizelor, administrarea substanței de contrast, a antibioticelor sau altor substanțe perfuzabile.

"În ultimele două săptămâni, au fost investigați șase pacienți cu afecțiuni oncologice", a adăugat dr. Obadă.

Acesta a precizat că implantarea subcutanată a camerei pentru chimioterapie se realizează în blocul operator, cu anestezie locală sau generală și este efectuată de către medicii anesteziști. Intervenția durează aproximativ 45 de minute, iar pacientul poate pleca acasă în aceeași zi.

După finalizarea ședințelor de chimioterapie, camera se poate scoate printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală. De precizat că dispozitivul este confecționat din titan și este tolerat foarte bine de organism. Totodată, prezența acestuia nu împiedică efectuarea de investigații imagistice.

v v v

Primii trei medici anesteziști din cadrul SCJU specializați în montarea acestor camere implantabile sunt dr. Elena Neagu, dr. Nida Boșneag și dr. Marius Prăzaru.

Constănțenii trebuie să știe că atât dispozitivul, cât și implantarea acestuia sunt gratuite la Spitalul Clinic Județean de Urgență, acestea fiind decontate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, în baza Programului Național de Oncologie.

Dr. Obadă a mai spus că ședințele de chimioterapie și restul tratamentelor necesare pacienților cu afecțiuni oncologice se efectuează acum în incinta cabinetelor 232, 233 și 234 din cadrul Ambulatoriului Integrat al SCJU, zilnic, de luni până vineri, între orele 7.00 și 19.00. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6364 secunde