Povestea tristă a copiilor refugiați. Au luat viața-n piept și luptă pentru supraviețuire

367

Articole de la același autor

În ultimul an, Organizația "Salvați Copiii" România a ajutat în jur de 1.600 de copii nevoiți să se refugieze, pentru a-și salva propria viață. Potrivit reprezentanților organizației, anul trecut, numărul copiilor care au ajuns în țara noastră a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33% din numărul total al solicitanților de azil înregistrați. Dintre aceștia, aproape jumătate au vârsta cuprinsă între 0 și 6 ani. 


Spre deosebire de anii anteriori, în perioada august-noiembrie 2017, au sosit pe Marea Neagră un număr de 547 de adulți și copii. Desigur, fiecare dintre acești micuți are propria lui poveste. 


Unul dintre copiii care a fost nevoit să facă față provocărilor acestei vieți este Haji, care a fost trimis singur în lume, pentru a trăi. Băiețelul s-a născut în Irak, iar în urmă cu cinci ani, când avea șase ani, mama lui a fost răpită de ISIS, iar Haji a rămas în grija tatălui și a fraților mai mari, care erau mai tot timpul plecați. 


"Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă", spune Haji de fiecare dată când este întrebat de familia sa. 


Pentru a-l salva, tatăl a hotărât să îl trimită la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza în grija căruia a fost lăsat l-a abandonat la granița cu România, deoarece Haji nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și, fiind minor neînsoțit, a fost cazat într-un centru de plasament. 


Organizația Salvați Copiii l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Haji a primit suport emoțional, social și material, fiind integrat în activitățile pe care "Salvați Copiii" le desfășoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil. 


Totodată, numai în 2017, Organizația "Salvați Copiii" a oferit servicii educaționale și sociale pentru 1.600 de copii și aproximativ 1.300 de adulți solicitanți de azil și beneficiari ai protecției internaționale. De asemenea, angajații au răspuns prompt nevoilor de asistență, oferind suport material pentru 890 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, igienico-sanitare), consiliere socială pentru 1.600 de copii și părinții acestora, servicii educaționale și activități recreative pentru 625 de copii, sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învățământ pentru 95 de copii. 




La sosirea în România, majoritatea solicitanților de azil sunt cazați într-unul dintre cele șase centre regionale de proceduri și cazare pe care le administrează Inspectoratul General pentru Imigrări, dar condițiile din centrele de primire sunt precare. 
"Într-o lume în care vorbim despre accesul tuturor la cele mai complexe tehnologii, sunt copii care merg sute de kilometri pe jos, care îndură frigul, care și-au văzut rudele murind, care fug de acasă, pentru că acolo viața le este în pericol. Sunt învățați să supraviețuiască, să se ascundă, să fugă, atunci când copiii născuți în zonele fericite ale lumii învață să scrie și să se joace. Organizația noastră lucrează în centrele pentru refugiați deja de peste două decenii, oferind asistență socială, educațională și emoțională. Integrarea acestor copii este importantă atât pentru ei, cât și pentru comunitățile în care se refugiază", a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte "Salvați Copiii". 
Mirabela ȘERBĂNESCU


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6272 secunde