POVESTE DE CRĂCIUN. Crescuți în centrul de plasament, astăzi sunt ajutoarele lui Moș Crăciun

668

Articole de la același autor



21 decembrie 2020, ora 16.00. Forfotă  maximă, gălăgie, hohote de râs și aglomerație mare, slalom printre pungi de cadouri, miros de cozonaci, copii... foarte mulți copii agitați. Șaisprezece tineri au treabă multă: unii împachetează cadouri, alții mută cadourile dintr-o parte în alta încercând să mai lase loc de trecere, unii pleacă la cumpărături pentru că au uitat câte ceva, alții tocmai s-au întors de la cumpărături. „Unde e costumul de Moș Crăciun“? „Cine a luat ghivecele de flori“? „Unde este aparatul foto“? „Tortul este gata? O să ajungă la timp acolo“? Acestea și alte o sută de alte întrebări sunt adresate unei singure persoane, al cărei nume este constant pe buzele tuturor: doamna Steluța, care nu știe ce să facă mai întâi. Unde mai pui că mai are și cozonacii în cuptor. Împreună cu toate cadourile care au umplut casa, cozonacii vor ajunge la beneficiarii de la Locuințele Protejate Negru Vodă. Mai au doar o oră la dispoziție și apoi trebuie să plece cu toții, și cu Moș Crăciun îmbrăcat conform regulamentului, să le aducă fericire pe chipuri celor 40 de persoane cu dizabilități de la Negru Vodă. O parte din cadouri este cumpărată din banii lor, o parte cu banii strânși din colindă. 


Furnicuțele din apartamentul doamnei Steluța sunt „Divergent“ - cincisprezece băieți și fete, plus fiul acesteia, Adrian. Treisprezece dintre ei au fost protejați în Centrul de Plasament „Ovidiu“. Acum au decis că au ajuns la un grad de maturitate suficient de mare încât să își ia viețile în propriile mâini. Toți sunt studenți și muncesc. Și totuși, sunt o adevărată familie și continuă să-și ajute semenii care au mult mai puțin decât ei.


De aproape opt ani fac fapte bune și dăruiesc tot ce câștigă din colinde familiilor cu posibilități materiale reduse. 
Și au găsit liantul perfect. Steluța Popa, educator la Centrul de Plasament „Ovidiu“ din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, pe al cărei apartament au pus stăpânire și, cu toate că sunt foarte mulți la număr, locul pare suficient de încăpător pentru toți. Este o atmosferă plină de energie și dragoste. O mare familie, gălăgioasă, extrem de veselă, cu un scop comun: să se ajute și să ajute. 
Însă ideea de a uni atât de mult copiii i-a aparținut, de fapt, fiului Steluței, Adrian, care și-a dorit mereu să aibă mai mulți frați. Bine, 15 nu au fost în plan, dar a fost extrem de bucuros să îi primească pe toți, plus că familia se va mări: una dintre fete așteaptă un bebeluș. Adrian joacă rolul lui Moș Crăciun în acțiunile caritabile și este un bun coordonator și organizator. Fratele și-a luat rolul în serios încă de la început. 


„Adi mi-a zis că eu mă ocup de copii, îi duc peste tot, facem tot felul de activități, dar, m-a întrebat el, ce se întâmplă cu ei când părăsesc sistemul? Tu ai 40 de ani și încă te duci la bunica...exact așa mi-a zis... dar ei ce fac? De aici a pornit ideea de a ne uni și mai mult. Ei chiar nu au pe nimeni“, a spus educatorul Steluța Popa. 
Se întâlnesc în formulă completă de câte ori pot. Aniversările sunt întotdeauna petrecute împreună, iar copiii recunosc că Steluța este cea care îi ține atât de uniți. „Este o mamă universală. Fără ea, sigur nu eram aici, în formula asta. Peste 10 ani, familia aceasta se va mări pentru că vom avea fiecare soți, soții, copii. Vom rămâne la fel ca acum și vom face aceleași lucruri ca și acum. Nu ne vom schimba deloc“, spune Flori, studentă acum în anul II la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Specializarea Asistență Socială. 


Povestea lor a început cu mulți ani în urmă, când se întâlneau să repete colinde de Crăciun. Plecau apoi cu toții la colindat și cu banii strânși cumpărau daruri pentru familiile nevoiașe. Și dacă banii nu erau suficienți, mai completau...din alocațiile lor. Trupa „Divergent“ a devenit „oficială“ pe 13 martie 2017. De opt ani, copiii dăruiesc altora și spun că vor face acest lucru atâta timp cât vor putea. Au ajutat familii din municipiul Constanța, apoi din județ. Au ajuns și la Vaslui. De cinci ani merg acolo unde oferă daruri câtorva familii nevoiașe, cu foarte mulți copii. La Zorleni, au o familie de suflet. Mama și tatăl fac tot ce pot să își îngrijească și să-și educe copiii, 7 la număr. „Au foarte multă grijă de ei. Acum, li s-a construit o casă iar noi am fost și anul acesta la ei cu daruri. Cel mai mult s-au bucurat pentru bradul de Crăciun. Cei mai mici s-au speriat puțin de noi la început pentru că eram îmbrăcați în costume de protecție, cu măști și nu ne-au recunoscut. Copiii merg la școală, învață foarte bine. Multă lume îi judecă pentru că nu au bani dar au făcut mulți copii, dar nimeni nu spune: bravo lor că au grijă de ei, că îi iubesc, că nu i-au părăsit, că fac tot posibilul să le fie bine“, a spus Flori.  


„Când îi privesc pe toți simt o fericire pe care nu o pot descrie în cuvinte. Nu există răsplată mai mare pentru mine decât să îi văd așa, realizați și uniți. Sunt caractere diferite, să știți și mai există și neînțelegeri dar am învățat toți să iertăm și să ne controlăm temperamentul“, spune educatorul Steluța Popa. 


Ora 17.00 a aceleiași zile de 21 decembrie 2020. Alaiul vesel și gălăgios se înghesuie pe scări. Toți sunt încărcați cu darurile pregătite. Moș Crăciun (Adrian) rămâne în urmă. Are cele mai multe cadouri de cărat, plus costumul care nu e deloc comod.
Ora 18.30. Caravana Moșului ajunge la Locuințele Protejate Negru Vodă. Afară, beneficiarii îi așteaptă cu nerăbdare. Deși cu fețele acoperite de măștile de protecție, ochii lor spun totul: fericire că a venit Moșul pentru al patrulea an consecutiv, în aceeași formulă. N-au mai avut răbdare și au deschis imediat cadourile. Bucuria a fost și mai mare pentru că fiecare a primit absolut tot ce a cerut în scrisoarea „expediată“ în Laponia.
Povestea „Divergent“ va merge mai departe. Copiii aceștia sunt transpunerea în realitate a uneia dintre poruncile din Biblie: „să iubești aproapele tău ca pe tine însuți“.


Alexandru-Gabriel Lupașcu, părintele paroh al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului“ din Basarbi, își amintește cu drag și emoție de prima întâlnire cu „Divergent“. „Acum patru ani, doamna Steluța mi-a propus să îi învățăm o cântare,  <Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu>. De acolo am ajuns și la alte cântări, la colinde; de la colinde, la prietenii și proiectul s-a tot extins“, spune preotul paroh. I-au intrat imediat la suflet prin sinceritatea și dragostea lor, dar cel mai mult l-a impresionat cât de uniți sunt toți. „Și eu tot dintr-o casă de copii provin și cred că acolo învățăm să fim uniți, să prețuim mai mult oamenii din jurul nostru, să prețuim mai mult acum ceea ce nu am avut în copilărie. Cred că și lucrul acesta ne-a legat atât de mult. Trecând și eu prin aceleași încercări, înțeleg, știu cu ceea ce s-au confruntat. Automat, prin ei, mă văd pe mine în copilărie: fără părinți, fără mamă...“, a adăugat părintele paroh Alexandru-Gabriel Lupașcu. 
Sunt 15 tineri care vor ajunge oameni în adevăratul sens al cuvântului. Oameni responsabili, oameni empatici, oameni capabili să facă lucruri frumoase pentru societate, oameni fericiți când pot să ajute fără să aștepte ceva în schimb.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1624 secunde