Politico: Libertatea de circulație în UE face ca țările sărace, precum România, să-și piardă medicii

189
1
Politico: Libertatea de circulație în UE face ca țările sărace, precum România, să-și piardă medicii - medicidevorba56915500-1506716501.jpg
Libertatea de circulație este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, însă, atunci când este vorba de asigurarea asistenței medicale în cele mai sărace țări din blocul comunitar, precum România, aceasta poate fi o problemă, arată o analiză realizată de Politico pe baza datelor publicate de Comisia Europeană.

Mai mulți angajați din domeniul medical, precum medici și asistente, se mută dintr-o țară în alta decât în cazul oricărei alte profesii din UE, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adică din țările mai sărace către cele mai bogate.

Analiza arată că exodul cadrelor medicale este mai pronunțat în estul și sudul Europei, astfel încât țările din regiune, inclusiv România, pregătesc practic medici pentru vecinii lor mai bogați.

Pregătirea medicilor este un proces lung și costisitor, însă nu fiecare țară își poate recompensa la fel absolvenții. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variază drastic între statele membre UE, de la 816 euro în România, la peste 4.000 de euro în Luxemburg, Germania și alte țări occidentale. Iar medicii și asistentele se orientează către locurile unde sunt mai muți bani, scrie News.ro.

Un studiu realizat în Estonia cu puțin înainte de aderarea la UE, în 2004, arată că mai multe de jumătate dintre cei 17.749 de angajați din sistemul medical luau în calcul posibilitatea de a munci în străinptate.

Țara avea 4.312 medici în 2004: peste 1.800 de medici au aplicat de atunci pentru acreditare în străinătate.

Situația este drastică și în România, țară care a pierdut jumătate dintre medici în perioada 2009-2015. La câțiva ani după ce Polonia a aderat la UE, peste 60% dintre studenții în anii cinci și șase la Medicină intenționau să lucreze în străinătate. Slovacia a avut aproximativ 15.000 de medici când a aderat la blocul comunitar, în 2004, însă 3.800 au aplicat să plece de atunci.

Migrația către vest, în special a tinerilor, are loc într-o perioadă în care vârsta medie a medicilor din UE este în creștere. Mai mult de unul din trei medici din UE aveau 55 de ani sau mai mult în 2014. Până în 2020, acest fenomen va face ca peste 60.000 de medici – 3.2% din forța de muncă – să părăsească anual profesia, potrivit Comisiei Europene.

În unele țări, pierderea medicilor și asistentelor pare să își facă deja simțite consecințele, atrage atenția Politico. În România, de exemplu, 10% din populație spune că nu are acces la servicii medicale.

Atunci când este vorba despre recrutarea de asistente și medici din țările în curs de dezvoltare, este un fapt acceptat că statele-gazdă au o responsabilitate să nu lase fără resurse țările de unde recrutează.

În plus, UE i-a recunoscut responsabilitatea de a apăra unele state din afara blocului comunitar de o lipsă de personal medical, impunând restricții de recrutare. Acestea nu se aplică, însă, în Uniune. Mai mult, Comisia a făcut migrația mai ușoară, scrie Politico.

Anul trecut, CE a lansat un program de facilitare a recrutării pentru mai multe profesii. Mai exact, a creat un site, European Professional Card, unde angajații din cinci domenii – asistente, farmaciști, fizioterapeuți, agenți imobiliari și ghizi montani – pot vedea ce cere fiecare stat membru și își pot încărca acreditările pe care le au, în schimbul unei taxe de înregistrare. După ce o țară-gazdă îi acceptă, se pot muta oricând și începe să lucreze.

Deocamdată programul nu este disponibil pentru medici, dar, dacă va da rezultate bune pentru asistente, ar putea fi extins.



Comentează știrea

Gigi
30 septembrie 2017
Pai si ce ?

Este bine ca avem 43 000 de biserici si manastiri . Cu barladeni , cu pomohaci , cu spagoveni , cu fosti securisti , acum pravoslavnici si ultra-conservatori dogmatici , pentru care lumina vine de la rasarit , iar din vest , doar decadenta , zisa democrata . Barbosii in sutana vor lua locul medicilor , vor face si injectii , tratamente cu duiumul , inclusiv masurarea de ciocane , spitalele fiind inutile , se vor inchide , iar poporul degraba se va mantui si temeinic si definitiv . Tot popalaii , vor stinge si lumina , la un moment de trecere spre dreapta Domnului si romanii isi vor ocupa si ei locul merituos , precum dinozaurii , in cartile de preistorie ... Haleluia !

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7524 secunde