Mai multe ştiri online:

Polarisul ne arde aproape dublu față de Alba Iulia sau Arad. De ce plătim cel mai scump gunoi din țară?

Ştire online publicată Joi, 17 Decembrie 2015. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
De câțiva ani, constănțenilor le-a fost triplată taxa de habitat. Au trecut peste șocul inițial, au înghițit în sec și au plătit cât li s-a cerut: 3 lei de persoană pe lună, pentru cei cu venituri foarte mici, 4 lei pentru cei cu venituri mici, 5 lei pentru cei cu venituri medii, 8 lei pentru cei cu venituri ridicate și 10 lei cu venituri mari și foarte mari. 


Unii au găsit tertipuri și au putut să scoată de la taxe și impozite câte o persoană sau două, pentru a nu plăti întreaga sumă, alții au plătit eșalonat sau au făcut economii de la altele pentru a-și putea achita taxa pentru gunoi.


Și poate nimeni nu ar fi spus nimic de rău dacă orașul ar fi sclipit de curățenie, dacă nu am fi zărit mormane de gunoaie la colț de stradă, fie că este într-un cartier sau chiar în centru. Dacă nu am fi simțit mirosurile pestilențiale în toiul verii sau dacă am fi găsit coșuri de gunoi la tot pasul, goale, nu care să dea pe-afară, întregi, nu sparte sau topite. Mai mult decât atât, în ultima perioadă se fac tot felul de anchete despre contractul dintre Primăria Constanța și firma de salubrizare Polaris M Holding.


12 lei la Bacău și 5,97 lei la Alba


Botezată în toate felurile, taxă de gunoi, taxă de salubrizare, taxă de habitat, această taxă este percepută în toate orașele din țară. Dacă în județul nostru, cel mai mare cuantum este de 10 lei, în municipiul Constanța, există mari orașe unde taxa este aproape la jumătate. Dacă la Iași este percepută o taxă de 10,8 lei, la Alba Iulia, unde operează tot Polaris, consumatorii care au contract direct cu această firmă plătesc numai 5,97 de lei, de persoană, pe lună. La Arad, unde operează tot Polaris, taxa este de 6,39 de lei pe lună, iar la Cluj, unde sunt două firme de colectare deșeuri, taxa este de 6,79 de lei pe lună, de persoană.


Puțin peste 7 lei plătesc și locuitorii orașului Galați, unde, anul acesta, taxa a crescut de la 56 de lei pe an, la 86 de lei pe an, de persoană, ceea ce înseamnă un cuantum de 7,1 lei pe lună. Și în București, indiferent de sector, taxa de habitat este tot de 10 lei, cât este cuantumul maxim la Constanța.


Recent, Polaris s-a extins și în județele Teleorman și Timiș. În Teleorman, autoritățile locale au instituit o taxă de 10 lei pentru toți cei care nu au contracte de colectare a gunoiului cu Polaris, care percepe o taxă de 6,5 lei. Astfel, o mare parte din cei fără contracte au preferat să încheie contract cu Polaris și, astfel, să plătească mai puțin.


Primăria menține aceleași cuantumuri!


Conform proiectului de Hotărâre al Consiliului Local Constanța pentru bugetul anului 2016, taxa de habitat se redenu-mește, devenind taxă de salubrizare și vor fi menținute aceleași cuantumuri ca și în 2015. Ședința de Consiliul Local va avea loc vineri, pe 18 decembrie.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7299 secunde