Plecați în vacanță în străinătate cu copiii? Nu uitați de documentele de călătorie ale acestora!

309
Plecați în vacanță în străinătate cu copiii? Nu uitați de documentele de călătorie ale acestora! - fotofondplecatiinvacanta2-1561396937.jpg

Articole de la același autor

Este perioada vacanțelor și mulți constănțeni aleg să călătorească în afara granițelor țării, împreună cu copiii. Nu uitați, însă, cetățenii români minori au nevoie de mai multe documente pentru a putea ieși din țară. În cazul în care nu le aveți la voi, veți fi opriți la graniță și riscați să nu puteți pleca mai departe.


În cursul anului 2018, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria a aproximativ 2.400 cetățeni români minori, ca urmare a faptului că părinții sau însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara țării împreună cu minorul în condiții legale. "Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetățenii români minori pot ieși din țară în baza unui document de călătorie valabil - pașaport sau carte de identitate pentru minorii peste 14 ani, numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră și cu acordul părinților", precizează reprezentanții Gărzii de Coastă.


Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, polițiștii de frontieră vor permite ieșirea din țară a cetățenilor români minori în situația în care călătoresc în străinătate însoțiți de ambii părinți și în situația în care călătoresc împreună cu unul dintre părinți, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.


Ce documente sunt necesare
În cazul părinților divorțați care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoțitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieșirea din țară. În cazul în care copilul pleacă în tabără și este însoțit de o altă persoană fizică majoră, aceasta trebuie să prezinte o declarație a ambilor părinți ori a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal. De asemenea, însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră și certificatul de cazier judiciar.
"Poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în condițiile legii. Acordul părintelui, părinților sau reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declarație notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituției, www.politiadefrontiera.ro. Menționăm că, valabilitatea declarației date de către părinte, părinți sau reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum trei ani, iar din conținutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum și condiția indicării exprese a statului ori statelor de destinație", mai spun polițiștii de frontieră.


De asemenea, în cazul minorilor, cetățeni români cu domiciliul ori reședința în străinătate, care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților sau tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau reședinței în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, precum pașaportul minorului, permisul de rezidență, adeverințe care atestă rezidența etc.


Întorși de la graniță
În cursul anului trecut, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 2.400 cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinții sau însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale.
"În cele mai multe cazuri, cetățenilor români minori nu li s-a permis ieșirea din țară deoarece nu nu posedau documente de călătorie valabile, părintele însoțitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială sau însoțitorii minorilor, alții decât părinții, nu au prezentat cazierul judiciar", declară reprezentanții Gărzii de Coastă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0132 secunde