Platforma Consiliului Europei a observat tendința în creștere de intimidare a jurnaliștilor

108
Platforma Consiliului Europei a observat tendința în creștere de intimidare a jurnaliștilor - councilofeuropestrasbourg800x450-1588164171.jpg

Articole recomandate

Platforma Consiliului Europei care promovează protecția jurnalismului și securitatea jurnaliștilor a publicat miercuri raportul său anual, care dezvăluie ''o tendință în creștere a folosirii intimidării pentru a reduce la tăcere jurnaliștii'', relatează agerpres.ro.


Această platformă a înregistrat anul trecut 142 de amenințări grave la adresa libertății presei, printre care 33 de agresiuni fizice, 17 noi cazuri de arestare și încarcerare, 43 de hărțuire și intimidare și două de impunitate pentru crimă. Un procent de 42% dintre alerte au primit un răspuns din partea țării în cauză.


Situația jurnalismului în anul 2019, ''devenit un periculos câmp de luptă pentru libertatea presei și de exprimare'', impune acțiuni urgente din partea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru ''a proteja rolul fundamental al unei prese libere în societățile democratice'', se arată în document.


În plus față de moartea a doi ziariști în Ucraina în timp ce erau în exercițiul funcțiunii, raportul critică și faptul că au rămas nepedepsite uciderea jurnalistei malteze Daphne Caruana în anul 2017 și a ziaristului slovac Jan Kuciak și a iubitei acestuia, Martina Kusnirova, în anul 2018.


''Controlul politic al informației de presă devine mai strict și minuțios, indiferent că este vorba despre cel statal sau oligarhic'', în plus față de supravegherea intruzivă, atacurile cibernetice, închiderea unor media, hărțuirea judiciară și administrativă a jurnaliștilor, constată autorii raportului.


Din platforma care a întocmit acest document fac parte 14 asociații ale jurnaliștilor, precum și federații europene și internaționale din sectorul mass-media.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7933 secunde