Planuri pentru redeschiderea școlilor. Ce facem cu elevii din mediul rural?

658
Planuri pentru redeschiderea școlilor. Ce facem cu elevii din mediul rural? - fondplanuriscoli3-1597160265.jpg

Articole de la același autor

Mii de elevi așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă la școală în toamnă. Unitățile de învățământ sunt în toiul pregătirilor pentru deschiderea noului an școlar. Se fac calcule, se măsoară băncile, se verifică laptopurile și conexiunile la internet și se refac stocurile de dezinfectanți. Deocamdată nu se știe clar cum anume se vor desfășura cursurile, decizia finală va fi luată de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, zilele acestea.

Peste aproximativ cinci săptămâni, școlile ar trebui să vuiască de glasurile vesele ale copiilor. Cei mai mulți speră să poată merge la școală, să se revadă cu colegii și învățătura să își reia cursul normal. În prezent, nu a fost stabilit încă modul în care se vor putea relua cursurile din 14 septembrie. Autoritățile locale analizează variantele, împreună cu conducerile unităților de învățământ, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea elevilor sau a cadrelor didactice.

Dacă la oraș situația este mai complicată, având în vedere efectivele mari de elevi, în școlile din mediul rural problemele sunt legate de posibilitățile financiare reduse ale multora dintre familii. La Liceul Teoretic Băneasa, se fac planuri astfel încât cursurile să se desfășoare la școală. "Încă suntem în dezbateri, încercăm să implicăm toți partenerii, cadre didactice, părinți, elevi, să vedem dacă reușim, cu spațiile pe care le avem, să ne desfășurăm activitatea exclusiv fizic, la școală. Vrem ca toți elevii să vină la cursuri. Încercăm să identificăm toate spațiile posibile. Avem aproximativ 1.050 de preșcolari și elevi în unitățile de învățământ arondate, din Băneasa, Făurei și Negureni. Probabil că vom învăța în două schimburi, pentru că avem și elevi navetiști și nu am putea să-i organizăm în trei schimburi. Luăm în calcul ca, la grădinițe, să chemăm după-amiaza grupele mari, astfel încât să putem să le asigurăm distanțarea", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Irina Văduva, directorul Liceului Băneasa.

Se va învăța și în două schimburi

În cazul în care nu se va putea ca toți elevii să vină la școală, se analizează și varianta hibrid. "Pentru anumite clase, vom filma în timp real ora și elevii de acasă să participe pe rând, la lecțiile online. Vom avea o grupă fizic la școală și o grupă online, în același timp cu colegii, și camera poziționată astfel încât să se poată vedea tabla și profesorul. Totuși, pentru elevii mai mici, din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, probabil va fi destul de complicat să fie ei la fix online, să intre odată cu colegii la oră, să ia pauze. De acasă, cred eu, te organizezi puțin mai greu, mai cade conexiunea la internet", a mai spus directorul liceului din Băneasa.

La Deleni, din păcate, sunt slabe șanse ca toți elevii să se întoarcă la școală. "Noi ne gândim ca lecțiile să se desfășoare la școală pentru grupele de grădiniță, clasele primare, clasa a VIII-a și clasele de liceu, pentru că avem efective destul de mici și avem spațiu suficient, iar clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, având efective mai mari, să facă prin rotație și să vină jumătate la școală o săptămână și ceilalți online", ne-a explicat directorul Școlii Deleni, prof. Georgeta Gheorghe. Autoritățile locale au achiziționat deja tablete pentru toți elevii, astfel încât, de la Ministerul Educației, conducerea unității nu mai așteaptă decât laptopuri pentru dotarea sălilor de clase.

Aproximativ 840 de preșcolari și elevi sunt cuprinși și la Liceul Tehnologic Cogealac, atât din localitate, cât și din satele dimprejur, Râmnicu de Jos și Tariverde. "Noi intenționăm să organizăm primirea tuturor copiilor în unitățile de învățământ. Avem spațiu suficient și se va învăța în două schimburi pentru elevi, cu excepția grupelor de la grădiniță. Școlile au echipamente electrice, iar pentru aproximativ 100 de elevi am solicitat sprijin de la Ministerul Educației", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cogealac, prof. Cristina Jichitu.

XXX

Astăzi este termenul limită până la care directorii de unități de învățământ trebuie să trimită la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, informațiile privind capacitatea deschiderii anului școlar. Normele generale pentru funcționarea claselor sau grupelor în anul școlar 2020 - 2021 prevăd ca fiecare preșcolar sau elev să stea singur în bancă, ca între schimburi să existe un interval pentru aerisirea spațiilor de minimum 30 de minute, iar pauzele să fie de 10 minute, de asemenea, pentru aerisire. În plus, managerii de școli trebuie să facă un necesar al normelor sau posturilor suplimentare, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru personalul de îngrijire, pentru a putea face față unor procese de igienizare cu frecvență mai mare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6804 secunde