Planuri pentru plajele românești. Nordul litoralului, stabilizat prin metode moderne de înnisipare

387
Planuri pentru plajele românești. Nordul litoralului, stabilizat prin metode moderne de înnisipare - fotofondplanuripentruplajele-1593958381.jpg

Articole de la același autor

Cea de-a doua etapă de reducere a eroziunii costiere, care ar fi trebuit să debuteze deja de luni bune, este încă pe hârtie. Însă autoritățile deja se gândesc pentru următorii pași, când vor avea în vedere o stabilizare a zonei nordice a litoralului, astfel încât să fie protejată rezervația bioseferei Delta Dunării.

Specialiștii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, s-au aflat, timp de câteva zile, într-o vizită de lucru în bazinul hidrografic al Dobrogei cu nava "Marina I", care se află în exploatarea instituției. Specialiștii au monitorizat înnisipările efectuate în anul 2015, de la Constanța la Mamaia în cadrul proiectului "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța, adică în porțiunile Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud și Eforie Nord. De asemenea, reprezentanții ABADL au vizitat amplasamentele care sunt incluse în faza a doua a proiectului de reducere a eroziunii costiere - stăvilarele Edighiol - Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea și Eforie.

"S-a vizitat amplasamentul și s-a analizat locația posibilă pentru amplasarea unui viitor proiect de înnisipare, un model nou, adaptat cerințelor geomorfologice și armonizat cu cerințele ecosistemului fragil al rezervației biosferei Delta Dunării. Pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene și în contextul în care zonele populate, adică sudul litoralului românesc, au beneficiat și vor beneficia în viitorul apropiat de lucrări de combatere a eroziunii costiere, statul român va promova stabilizarea zonei nordice a litoralului, prin demersurile demarate de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și alte instituții", explică purtătorul de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga.



Soluții de salvare a ecosistemului marin


Această zonă este mult mai sensibilă din punct de vedere al mediului și biodiversității, fiind situată în zona rezervației biosferei Delta Dunării și astfel este evident că modelele clasice de protecție prin înnisipare nu vor putea fi implementate. "Zona cea mai sensibilă identificată este cuprinsă între Grindul Chituc și Periteașca - Leahova, o porțiune de aproape 30 de kilometri. Pentru această zonă se propune implementarea unui motor de înnisipare ale cărui detalii vor fi stabilite prin proiectare și modelare numerică. Acesta ar urma să funcționeze în lungul curentului predominant, de la nord la sud, dacă va fi implementat ca motor de înnisipare emers, sau sub influența valurilor marine pe direcția acestora, de la sud-est la nord-vest, dacă va fi implementat ca motor de înnisipare submers. Bineînțeles că va fi aplicată varianta cu cel mai mic impact potențial asupra ecosistemelor marine din zonă, iar ca extindere spațială inițială, varianta motorului de înnisipare emers este cea mai eficientă, ocupând un spațiu mai redus și având un impact spațial foarte extins. Practic, un singur motor de înnisipare emers ar putea, hrăni, în timp întreaga lungime de 30 de km a zonei de interes", mai precizează reprezentantul ABADL.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0344 secunde