Plajele sălbatice din Corbu şi Vadu, fără salvamari, dar pline de turişti

1501

Articole de la același autor

Dornici de natură, plajă şi mare, după un an dificil, cu multe restricţii, mii de turişti iau cu asalt, în fiecare weekend, plajele sălbatice de la Corbu şi Vadu. Adevărate orăşele de autoturisme, rulote şi corturi apar, la sfârşit de săptămână, multe în zone unde nici măcar nu au voie să campeze. Plajele nu beneficiază însă nici de salvamari, nici de toalete sau asistenţă medicală.

Suntem în plin sezon al vacanţelor, iar mulţi vizitatori aleg plajele sălbatice din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, unde accesul este reglementat şi unde, deseori, uită să respecte regulile. Inspectorii comisariatelor regionale de control ale Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, împreună cu reprezentanţi ai Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanţa, periază în fiecare week-end zonele preferate de turişti pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale privind accesul şi desfăşurarea tuturor activităţilor în perimetrul rezervaţiei.



Numai weekendul trecut, pe plajele Midia – Corbu – Vadu au fost înregistraţi cel puţin 6.800 de turişti.

„Activităţile permise care se aplică pentru plajele neamenajate sunt montarea echipamentelor sau obiectelor de tip umbrelă sau şezlonguri, demontabile şi portabile şi doar pe perioada şederii, băi de soare şi plimbări, precum şi acces liber pe plajă. Este interzisă intrarea cu maşinile de orice tip şi este interzis accesul schi-jet-urilor sau a altor tipuri de moto vehicule nautice. De asemenea, nu este permisă camparea în zonele costiere din perimetrul Rezervaţiei Biosferei delta Dunării, staţionarea pe timpul nopţii sau aprinderea focului”, au explicat reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Aceştia mai atrag atenţia că turiştii trebuie să ţină cont că aceste plaje au statut de plaje sălbatice şi, prin urmare, nu beneficiază de condiţiile de siguranţă oferite de plajele amenajate, precum salvamar, geamanduri de marcare a zonelor cu adâncimi mari, pavilioanele de semnalizare a valurilor periculoase, asistenţă medicală în apropiere sau alte amenajări necesare pentru menţinerea condiţiilor de igienă, duş, toalete, etc.



Autorităţile vor să angajeze salvamari

Autorităţile din comuna Corbu susţin că ar dori să amenajeze o parte din plajele care se întind pe teritoriu, inclusiv la Vadu. „Momentan, noi adunăm gunoaiele, neexistând operatori pe plajă. Avem un serviciu de salubrizare care se ocupă de colectarea deşeurilor din zonele respective. Dar plaja nu este a noastră. O parte este a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi o parte, cea dintre Capul Midia, este la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Astfel, noi nu avem cum să angajăm salvamari, să oferim acest serviciu. Ne luptăm şi vrem să luăm plaja în administrare, măcar cea care nu aparţine rezervaţiei. Avem demersuri făcute. Ne-ar ajuta să putem să oferim turiştilor servicii complete şi de calitate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, viceprimarul comunei Corbu, Vasile Halici.



Între timp, turiştii sunt atenţionaţi să aibă grijă unde se scaldă şi să nu se aventureze în zone sau situaţii cărora nu le pot face faţă. Există panouri de informare şi avertizare, însă toţi vizitatorii care aleg acest tip de plaje trebuie să ştie că sunt direct şi singuri răspunzători de toate riscurile la care se expun.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4236 secunde