Plajele reabilitate și extinse au trecut cu bine peste furtunile din iarnă. Încep pregătirile pentru sezonul estival

440
Plajele reabilitate și extinse au trecut cu bine peste furtunile din iarnă. Încep pregătirile pentru sezonul estival - plajelereabilitate-1487510566.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care s-au plimbat zilele acestea pe malul mării au observat că în unele zone, chiar la linia apei, nisipul a fost dislocat de valuri și s-au format denivelări. Potrivit specialiștilor din cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, este vorba despre un fenomen normal, mai ales după o iarnă grea și cu multe furtuni, cum au fost în ultimele luni.


"În acest an, la fel ca în majoritatea anilor, în sezonul rece, în zona limitrofă s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor și a vântului de intensitate medie și mare. În luna ianuarie a anului curent, pe zona Năvodari - Mamaia s-au înregistrat constant viteze ale vântului între 5 - 12 metri pe secundă și valuri cu înălțimi cuprinse între 0,6 metri și 2,2 metri la țărm. 


Urmare acțiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal formându-se din nou fenomenul de «rupere de mal», fenomen ce se manifesta an de an, caracterizat prin denivelări semnificative ce reprezintă o redistribuție a nisipului între profilul emers și profilul submers. Acesta va fi corectat și adus la profilul proiectat, atât în mod natural prin evoluția curenților ma-rini din perioada următoare, cât și prin lucrările curente de pregătire a plajelor", a explicat purtătorul de cuvânt al ABADL, Marieta Iorga.


Inspecții vizuale periodice
Astfel, în toată perioada septembrie - decembrie 2016, au fost monitorizate geodinamic toate cele cinci loturi finalizate prin finanțare europeană la sfârșitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord. 


"În cadrul activității de monitorizare geodinamică s-au realizat inspecții vizuale periodice, planificate și inspecții efectuate în urma producerii fenomenelor meteorologice periculoase, măsurători topografice ale zonelor înnisipate și ale structurilor conectate la țărm, precum și aerofotogrametrie cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse. 


În urma activității de monitorizare geodinamică realizată de ABADL s-a evidențiat un echilibru al liniei țărmului, bilanțul rezultat în urma măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia țărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic și a lucrărilor de execuție", au precizat reprezentanții ABADL.


Noi monitorizări în luna martie
De asemenea, începând din 6 martie, ABADL va demara activitatea de monitorizare geodinamică a celor cinci loturi urmând ca în luna aprilie să se realizeze raportul cu privire la evoluția lucrărilor executate. 


"Conform manualului de întreținere și exploatare pentru cele cinci loturi, activitatea de monitorizare geodinamică se realizează în luna martie și respectiv în luna septembrie, astfel putându-se evidenția evoluția lucrărilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald", a mai spus purtătorul de cuvânt al ABADL.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4885 secunde