Plajele, mărul discordiei turismului de pe litoral. Hotelierii vor să le exploateze gratis

1636
5

Articole de la același autor

Pe măsură ce sezonul estival se apropie, reapar în atenție problemele cu care se confruntă agenții economici de pe litoral. Unii se plâng că plătesc impozite prea mari, alții că nu au plaje alocate, că nu există infrastructură, că nu există forță de muncă calificată.


O parte din problemele lor au fost prezentate, vineri, la Constanța, în cadrul simpozionului organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. La eveniment au participat ministrul Turismului, Mircea Dobre, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, primarul Constanței, Decebal Făgădău, directorul CCINA Constanța, Dănuț Jugănaru, reprezentanți ai autorităților locale de pe litoral și numeroși agenți economici.


Mai bine de trei ore, s-a discutat despre impozitul specific în turism, promovarea internă și externă, voucherele de vacanță și dezvoltarea de strategii de dezvoltare și promovare turistică. Una dintre cele mai stringente teme discutate a fost aceea a plajelor. "De ani de zile, agenții economici licitează un bun național de care turiștii români și străini ar trebui să beneficieze în mod gratuit. Noi, hotel, nu închiriem șezlonguri și nu înțeleg de ce trebuie să plătim la ABADL sume exagerate", explică Nicolae Bucovală, patronul mai multor hoteluri în Mamaia și Eforie și vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).


Patru metri pătrați de plajă pentru fiecare loc de cazare!
Astfel, FPTR propune ca fiecare spațiu de cazare să aibă alocat un perimetru de plajă, în funcție de numărul de locuri. "Noi propunem inițierea unui proiect de lege privind exploatarea plajelor turistice de către hotelieri. Practic, în funcție de numărul de locuri de cazare să se aloce între patru și șase metri pătrați de plajă, ca fiecare activ de pe litoral să-și aibă plaja proprie în exploatare, să poată oferi servicii turistice de calitate. Numai așa putem ajunge la nivelul la ceea ce vedem în străinătate. Iar dacă mai rămân plaje, acelea să fie închiriate altor operatori", a mai spus Nicolae Bucovală.


"Să le fie rușine celor de ABDL!"
Ministrul Turismului s-a arătat încântat de propunerea vicepreședintelui FPTR. "Este o idee bună, voi discuta cu Ministrul Apelor și Pădurilor, însă anul acesta nu se mai poate face nimic. Ar fi fost bine ca la aceste discuții să fie și cei de la ABADL, dar văd că nu au catadicsit să vină. Avem aici un prefect, un ministru, ar fi trebuit să fie și ei. Să le fie rușine, pentru că acolo au mari probleme. Și cu această ocazie, vă spun că atunci când vom da drumul la Comandamentul Litoral, vom face în primul rând prevenție, iar la cine nu se supune vom intra pe contravenție, inclusiv la instituții. Cu ei (n.r. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral) o să începem și o să ne ocupăm îndeaproape", a răbufnit Mircea Dobre.


Acesta a subliniat faptul că va discuta cu reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor pentru a găsi o soluție și pentru plaje, astfel încât "turiștii să beneficieze de servicii complete și de calitate".


Turismul la negru, eliminat prin taxe și impozite locale
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a evidențiat, la rândul său, lipsa de forță de muncă calificată din acest domeniu, problemă cu care se confruntă foarte mulți agenți economici și pentru care ministrul a spus că se caută soluții. 


De asemenea, a tras un semnal de alarmă în ce privește turismul la negru. "Din păcate, turismul la negru este o realitate și, după părerea mea, poate fi eliminat numai prin taxe și impozite date de autoritățile locale. Cred că, în mod real, dacă s-ar impozita și turismul la negru, am avea cel puțin 5 la sută din PIB provenit din turism", consideră Mihai Daraban.


Comentează știrea

Dragnea
4 martie 2017
La pușcărie cu penalii din turism

La pușcărie cu penalii din turism care își bat joc de oamenii pe care îi angajează de sezon dar uită să îi m-ai plătească, i-ar dacă te duci să îi reclami la forțele de muncă sunt mâna în mâna cu cei de acolo și nu pățesc nimic.

Hollywood
4 martie 2017
Prezidiu

Mă uit la fețele celor de la prezidiu... cu toții niște ageamii fără viziune, proptiți de mulți ani în aceleași funcții și sub "coordonarea" cărora s-a ajuns la mizeria pe care acum tot ei o dezbat. Cum e posibil? Plm.

Liviu Burebista
4 martie 2017
lasa-ti plajele libere

Plajele nu sant proprietatea hotelierilor. Vor sa puna stapanire si pe plaje, sa umple plajele de sezlongurile si umbrelele lor imputite. Oameni trebuie sa aibe alternativa, ar trebui ca cel putin 50% din suprafata plajelor trebuie sa fie libere de sezlonguri si umbrele. Nu trebuie sa mai fim fortati de mafioti care au acaparat plajele, sa platim daca vrem sa facem plaja. Cum ingrijesc mafioti plajele? Din cauza sezlongurilor si a umbrelelor nisipul nu poate fi arat, asa cum se proceda in trecut. In trecut nisipul era afanat in fiecare seara. Te puteai aseza cu cearseaful pe nisip moale, acum daca gasesti o bucatica de nisip fara sezlonguri, este la fel de tare ca betonul. Am fost in Spania si nu am vazut asa ceva, acolo ai alternativa, in a alege prosop direct pe nisip sau sezlong. La noi nu se poate asa ceva dincauza mafiotilor de la conducerea tarii si a celor din asa zisul turism.

Hollywhore
4 martie 2017
Revin. Din preJid iul de ageamii lipsește dementul Papari

ABADL-ul e moșia lui Papari. Machidon. Liberal. Alte nume din dictatura ABADL: Lavru, Chera, Gagiu, Kononov etc. Hotzelierii sunt Machidoni. Abadlistii sunt Machidoni. Puteti înțelege de ce Romanii au rămas fără plaje...

PLajele sa fie libere
20 aprilie 2017
Plajele sa apartina tuturor nu doar hotelurilor !!!

Plajele trebuie sa apartina tuturor cetatenilor ! Sa fie administrate de stat si sa lase turistului sa aleaga daca vrea sezlong sau sa isi puna cearsaful !!! Acum e plin de sezlonguri pana la luciul apei ! ABDL sunt corupti cu totii si nu fac nimic. Plajele sa ramana libere pentru toata lumea si gratis !!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3457 secunde