Plajele, invadate de alge. "Acționăm permanent, pe cât posibil să nu deranjăm turiștii aflați în concediu"

454

Articole de la același autor

Temperaturile foarte ridicate, din ultima perioadă, au provocat o înflorire masivă a algelor, astfel încât acestea pur și simplu au invadat litoralul. Pe plajele din sud, dar și cele din Mamaia, sunt tone de alge la mal, iar în unele porțiuni turiștii se plâng că nici măcar nu pot intra în apă.


Echipele Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, administratorul plajelor, lucrează însă cot la cot cu cei care au închiriat sectoarele, pentru a aduna algele și a oferi tot confortul turiștilor. Plantele sunt strânse noaptea, astfel încât să nu îi deranjeze în timpul zilei pe cei de pe plaje, și, din fericire, deocamdată, nu au mai apărut situații ca în anii trecuți, când din cauza plantelor putrezite, aerul era irespirabil, la mal.


"Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, a strâns, în numai trei zile, peste 1.300 de tone de alge din stațiunile aflate în sudul litoralului românesc. Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța a acționat imediat pentru colectarea algelor cu scopul de a oferi un confort optim turiștilor aflați în zona de sud a litoralului românesc. Astfel că, în perioada 2 - 4 august, au fost strânse de la linia țărmului 200 de tone de alge din stațiunea Vama Veche, 520 de tone din Mangalia și alte 580 de tone din restul stațiunilor aflate în sudul litoralului românesc, din stațiunile Olimp, Venus, Saturn, Cap Aurora", precizează directorul ABADL, Hristu Uzun.


Potrivit acestuia, colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat, cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22.00 - 6.00. 


"Angajații instituției noastre strâng algele depuse pe sectoarele de plajă libere de contract, neînchiriate, și intervin la linia țărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depășește capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală, ABA Dobrogea - Litoral acționează în continuare în fiecare seară, în funcție de necesitate, în medie cu câte trei echipe de cinci, șapte muncitori și utilaje, încărcătoare frontale de mare capacitate, tractoare cu remorcă și autobasculante de diferite capacități, încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii și turiștii aflați în concediu", mai completează șeful ABADL.


Algele nu sunt dăunătoare sănătății!


Strângerea algelor se face pe toată linia țărmului din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea, pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrări fiind interzise și din motive de siguranță. 


"Facem precizarea că prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății. Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, conform obligațiilor legale și contractuale, a intervenit de fiecare dată, în cel mai scurt timp posibil, la colectarea și evacuarea materialului biologic către un depozit ecologic de deșeuri. Menționăm că de multe ori, din cauza condițiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia țărmului. Totodată, logistica necesară colectării și transportului algelor de pe suprafețele de plaje este îngreunată de lipsa zonelor de acces sau de turiștii și riveranii care blochează căile de acces parcând necorespunzător autoturismele ceea ce face imposibilă trecerea utilajelor și a autospecialelor", mai explică Hristu Uzun.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5647 secunde