Plajele din Mamaia Nord și Năvodari, cele mai murdare!

146
Plajele din Mamaia Nord și Năvodari, cele mai murdare! - fondplajesursaongmarenostrum3-1593015265.jpg

Articole de la același autor

Sectorul de plajă de la Năvodari este cel mai murdar, având numeroase resturi provenind de la construcțiile din zonă. În schimb, plajele din Vama Veche și Corbu sunt cele mai curate de pe litoralul românesc, conform constatărilor voluntarilor care, an de an, la începutul și la sfârșitul verii, strâng gunoaiele de pe malul Mării Negre.

Conform tradiției instaurate de câțiva ani, voluntarii organizației non-guvernamentale "Mare Nostrum" au luat la picior plajele de pe litoralul românesc, pentru a strânge gunoaiele, înainte ca sezonul estival să-și intre bine în drepturi.

"Pentru prima dată după trei ani, rezultatele sesiunii de monitorizare a plajelor aduc o veste bună: este cel mai curat an din 2017 încoace! Cantitățile de deșeuri au scăzut considerabil, o cauză putând fi și perioada de pandemie, care a ținut constănțenii și turiștii în case. Pe cele opt sectoare de plajă monitorizate, au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, un număr considerabil mai mic față de 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale", au transmis reprezentanții organizației de mediu.

Potrivit voluntarilor, sectorul de plajă cel mai murdar a fost cel din Năvodari, în vreme ce la Vama Veche și la Corbu era curățenie. "La Năvodari, în urma monitorizărilor efectuate au fost găsite 2.074 deșeuri, o parte din ele provenind de la construcțiile din zonă. Pe locul al doilea în topul cantității de deșeuri înregistrate s-a aflat Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri. Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu", au arătat voluntarii.

"Cifrele înregistrate sunt într-adevăr mici, comparativ cu perioadele similare ale anilor trecuți. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinși că aceste cifre mici sunt generate de starea de urgență, în care oamenii au stat în casă și nu au ajuns în număr mare și frecvent pe plajă. De asemenea, un alt factor a fost și faptul că autoritățile publice locale, precum și reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai avem de lucru mult din acest punct de vedere", a afirmat Mihaela Cândea Mirea, director executiv "Mare Mostrum".

Principalele categorii de deșeuri inventariate au fost: cele din material polimeric artificial – mucuri de țigară, ambalaje de plastic, elementele de metal, provenite de la construcțiile de pe plajă, resturile din sticlă și ceramică.

În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deșeuri de pe porțiunile de plajă, cantitățile cele mai mari fiind eliminate din sectorul Mamaia (37 kg) și Năvodari (21 kg).

Începând cu anul 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod corespunzător 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788). Cele mai multe deșeuri au fost înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295), fiind urmată de sesiunea din octombrie 2016 (27.175).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4522 secunde