€ 4.7584
£ 5.4956
$ 4.2306

Mai multe ştiri online:

Plajele de pe litoral, controlate de samsari. Hotelierii sunt revoltați

Ştire online publicată Marţi, 08 August 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
De ani de zile, hotelierii se plâng că plajele din dreptul hotelurilor lor sunt administrate de companii care nu au nicio legătură cu turismul și că acest lucru nu face bine litoralului. Cu toate acestea, licitațiile au fost câștigate în continuare de firme constituite cu câteva zile înainte de a depune ofertele, iar hotelierii au rămas cu ochii în soare. Autoritățile spun că de vină este legislația, care este învechită și care nu este deloc favorabilă turismului.

„Problema plajelor este deja cronică, nu mai este acută. Nu e normal ca un hotel de trei, patru stele să nu aibă plajă și o firmă care nu e în domeniu să primească plajă. Nu putem vorbi de investiții de milioane de euro, dar să ne blocheze un HG. Trebuie să încercăm soluții corecte, care sunt aplicate cu succes în Spania, Italia, Portugalia, unde hotelurile de cinci stele au dreptul la 15 metri de plajă de loc de cazare, iar cele de patru stele au 12 metri de plajă pentru fiecare loc de cazare. Prețul practicat astfel este prețul mediu pe ultimii zece ani, iar statul nu pierde nimic”, a propus președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, patronul lanțului hotelier Phoenicia. Supărarea hotelierilor este veche și pentru că, în ciuda tuturor discuțiilor de până acum, nu s-au luat măsuri pentru a asigura plaje și hotelurilor. „În continuare se găsesc soluții de către ABADL (n.r. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral) pentru a nu încheia contracte pentru plaje cu reprezentanții structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și le închiriem unor agenți economici care nu au legătură cu turismul, aceștia reușind să le reînchirieze la prețuri de două-trei ori mai mari”, a mai adăugat Mohammad Murad.

Nu vor mai fi prelungite contractele care expiră!

Directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, George Papari, îl contrazice însă pe Murad și a spus că trei sferturi din hotelurile de pe litoral au propriile plaje. „Începând de anul acesta nu vor mai fi prelungite contractele care expiră. Iar plajele respective vor fi resectorizate și scoase la licitație. De asemenea, am propus modificarea legislației, astfel încât licitațiile să se desfășoare mai devreme, eventual chiar în toamnă. S-au făcut demersuri către minister să fie modificate legile astfel încât să contribuie la dezvoltarea turismului. Însă trebuie să știți că la momentul actual 75 la sută din hotelieri au plaje, față de 10 la sută cât era în anii trecuți”, a anunțat George Papari, directorul general al Administrației Bazinale Dobrogea Litoral.

„Trebuie schimbată legislația!“

Acesta le-a cerut administratorilor structurilor de cazare propuneri pentru modificarea legislației, pe care să le transmită apoi mai departe, către conducerea Administrației Naționale a Apelor Române. De altfel, directorul Apele Române, Victor Sandu, prezent la întâlnirea cu operatorii hotelieri, s-a declarat deschis să comunice cu mediul de afaceri din turism, pentru a ajunge la un numitor comun în ce privește situația plajelor.

„În urma întâlnirii, s-a stabilit crearea unor grupuri de lucru, desemnarea reprezentanților pentru fiecare stațiune, în vederea identificării problemelor stringente privind plajele de pe litoral și găsirea unor soluții viabile, care să poată fi transpuse într-un nou HG. Din păcate, legislația actuală nu mai este în concordanță cu activitatea agenților economici în turism, aceasta trebuie adaptată noilor cerințe”, a mai anunțat Mohammad Murad, președintele FPTR.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
vineri, 19 aprilie Foto : A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța 3576 vizite, 0 comentarii A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța
Eveniment
miercuri, 17 aprilie Foto : UPDATE - Mașină răsturnată, în stațiunea Mamaia 2919 vizite, 0 comentarii UPDATE - Mașină răsturnată, în stațiunea Mamaia
Cultură-Educație
vineri, 19 aprilie Foto : "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni? 1245 vizite, 0 comentarii "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni?
Sport
miercuri, 17 aprilie Foto : Astăzi, HCDS - CSM București.  "Se poate deschide drumul către finală!" 921 vizite, 0 comentarii Astăzi, HCDS - CSM București. "Se poate deschide drumul către finală!"
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7444 secunde