Plaje scoase la licitaţie, în plin sezon estival, în sudul litoralului

503
12 sectoare de plajă din sudul litoralului sunt scoase la licitaţie pentru a fi închiriate pentru următorii doi – trei ani. Este vorba de porţiuni de nisip din Costineşti, Neptun, Jupiter, Venus şi Saturn. Procedurile se vor încheia aproape de jumătatea lunii iulie şi abia apoi operatorii vor putea să amenajeze sectoarele.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) au anunţat, zilele acestea, pe pagina de Facebook a instituţiei organizarea unei licitaţii publice pentru închirierea a 12 sectoare de plajă, în suprafață totală de 61.911 de metri pătraţi. Acestea sunt situate în stațiunile Năvodari, Costinești, Neptun, Jupiter, Venus și Cordon Venus - Saturn şi, în prezent, se află în proprietatea statului român și administrate de Administrația Națională Apele Române, prin ABADL.

„Contractele de închiriere a suprafețelor de plajă scoase la licitație vor fi încheiate pe o durată de doi - trei ani. Sectoarele de plajă pot fi închiriate în scop turistic de către operatorii economici care administrează unități turistice, de către proprietarii ori administratorii de ansambluri rezidențiale care desfășoară activități de turism, activități de divertisment, de agrement sau sportiv. De asemenea, închirierea se poate face și de către autorități ale administrației publice locale”, explică reprezentanţii ABADL.

La licitaţie poate participa orice persoană fizică autorizată sau juridică, există o serie de condiţii pe care acestea trebuie să le îndeplinească. În primul rând, acestea trebuie să fie la zi cu toate impozitele, taxele şi contribuţiile către bugetul consolidat al statului sau către bugetul local. De asemenea, societăţile nu trebuie să fie în stare de insolvenţă, faliment sau lichidare. Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 30 iunie 2021, ora 16.00, iar data limită de depunere a ofertelor este 7 iulie, ora 16.00. Deschiderea ofertelor va avea loc la sediul ABADL din Constanţa, pe strada Mircea cel Bătrân nr. 127, în data de 8 iulie 2021, la ora 9.00. Durata de valabilitate a ofertelor este de 120 de zile de la data deschiderii acestora.

Sectoare în dreptul unor restaurante şi proprietăţi private

Sectorul din Năvodari, scos la licitaţie, are o suprafaţă de 4.883 de metri pătraţi şi se află în dreptul unor terenuri particulare, la aproximativ 160 metri faţă de digul Cap Midia. În Costineşti, sunt propuşi spre închiriere 6.360 mp, în dreptul restaurantului Marea Neagră. La Neptun, cele patru porţiuni de nisip ce vor fi licitate au suprafeţe de 4.000 – 5.000 şi chiar 9.000 mp. Acestea se află în dreptul terasei Zorile, pensiunii la Jura, dar şi la nord şi la sud de dig. Trei sectoare de plajă sunt scoase la licitaţie în staţiunea Jupiter, în dreptul terasei Paradisul Pescarilor – 1.162 mp, tavernei Zeus – 6.757 mp şi în dreptul zonei acces principal plajă – 8.233 mp. La Venus, va fi licitat un teren de 2.002 mp, în dreptul Terasei Pescarilor, iar, pe cordonul Venus – Saturn, porţiunile de plajă propuse spre închiriere se află în dreptul unor terenuri particulare.


Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral recomandă vizualizarea subsectoarelor de plajă înainte de a achiziţiona caietul de sarcini, de a plăti taxa de participare şi de a depune garanţia de participare, având în vedere că o parte dintre sectoarele scoase la licitaţie sunt localizate între mare şi diverse proprietăţi particulare.

În celelalte staţiuni de pe litoral, 432 de sectoare şi subsectoare sunt, în prezent, închiriate, pe diferite perioade de timp. Patru contracte, pentru zone de plajă din Tuzla, vor expira anul acesta, pe 15 octombrie, şi zeci de contracte vor expira în 2022 şi în 2023. Alte zeci de plaje sunt închiriate până în 2027 – 2028, chiar şi 2029.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.484 secunde