Plaja dintre Eforie Nord și Sud, plină de ruine și construcții abandonate

1373
Plaja dintre Eforie Nord și Sud, plină de ruine și construcții abandonate - edbad24171a2ce92bfe684766412d7cc.jpg

Articole de la același autor

Porțiunea dintre Eforie Nord și Eforie Sud este probabil una dintre cele mai frumoase din țara noastră. Este o limbă de pământ între mare și lac. Deoparte se văd valurile mării, de cealaltă lacul Techirghiol. Zona este binecuvântată și cu o bucată de plajă. Însă o mare parte a plajei este acoperită cu ruine, construcții abandonate și fostele clădiri ale băilor reci, din care au mai rămas doar niște ziduri rupte.
În stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud, cu greu găsești o bucată de plajă liniștită, unde să îți întinzi cearceaful și să asculți doar sunetele calme ale valurilor. Turiștii, dar și localnicii care vor să-și "încarce bateriile" aleg de multe ori porțiunea de plajă dintre cele două stațiuni. Fac abstracție de ruinele care îi înconjoară și se bucură numai de nisip și mare.

Construcții începute, dar neterminate
Zidurile rupte și găurite ale fostelor băi reci oferă intimitate nudiștilor de pe plajă, dar întâmpină turiștii cu un peisaj desprins parcă dintr-un război mondial. Singurii care profită de ele sunt exhibiționiștii care stau la adăpostul lor. Ceva mai la sud dăm peste alte ruine. Foste băi, de pe vremurile bune ceaușiste. Și ele au ajuns tot ruine, iar acum servesc doar drept toalete publice pentru cei veniți la bronzat. Mai mergem câteva sute de metri și dăm peste câteva șantiere. Unele sunt deschise, altele - abandonate. Bucățile de zid au început deja să se prăbușească, iar fierul vechi care a fost mai la vedere a fost vândut de mult de țigani. Urmează alte construcții… Vile colorate diferit, construite diferit, fără nicio noimă, fără să formeze un tot unitar, un peisaj continuu. Fiecare a construit cum a vrut și cât a vrut. Autorizațiile sunt date acum ani buni de zile, dar puțini proprietari le-au respectat. În plus, terenurile respective nu figurează ca fiind plajă. Loturile au fost împărțite înainte de revoluție, pe vremea când eroziunea costieră nu înghițise metri întregi de plajă.

O bucată de nisip în plus
Ceva mai la sud, fostul sanatoriu de copii, părăsit și distrus de valuri de ani buni, a fost în sfârșit demolat. Locul arată încă a zonă de război, dar se pare că zilele acestea va fi curățat. Dacă își vor duce treaba până la capăt și vor aduce și nisip, turiștii mai câștigă câțiva metri de plajă. O victorie amară, după dezastrul din urmă, dar tot e ceva.
"Păcat de bucata asta de plajă! În loc să fie valorificată, e lăsată de izbeliște. Nu se învrednicește nimeni să dea jos zidurile acelea vechi de o sută de ani cred.
Ce-așteaptă? Că doar n-o să mai vină nimeni să construiască alte băi reci aici. Să le demoleze, cum au făcut și cu sanatoriul, măcar nu se mai văd așa de urât", ne-a declarat Marieta Pop, din București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5374 secunde