Plaja din Mamaia, „înverzită”. Vor fi realizate liziere cu arbuşti rezistenţi

1162

Articole de la același autor

Cu malurile înghiţite de valuri, de-a lungul anilor, şi cu administratori hotărâţi să profite de fiecare metru pătrat de nisip, plajele din Mamaia au rămas fără sălciile de la promenadă, care ofereau puţină umbră şi le protejau iarna, de crivăţul nemilos. Lizierele ar putea renaşte, totuşi, odată cu lucrările de înnisipare, când, de-a lungul plajelor, vor fi plantaţi arbuşti din specii rezistente, care să formeze perdele estetice, dar şi de protecţie.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a realizat un proiect pentru amenajarea unor zone verzi, pe plaja din Mamaia, care, pe lângă îmbunătăţirea aspectului plajei, are rol de a stopa eroziunea eoliană. Acţiunile de plantare sunt complementare proiectului de stopare a eroziunii costiere, prin înnisipare, de-a lungul plajelor din staţiune.



„Mulţi încă îşi amintesc că în anii ’70 şi 80’ exista o lizieră la marginea plajelor din Mamaia. Aceasta avea atât un rol peisagistic, cât şi de protecţie împotriva vântului puternic care mătura plajele noastre, transportând nisipul în toată staţiunea. Aceste perdele au dispărut, treptat, în totalitate, lăsând litoralul nostru parcă un pic mai trist. Poate şi de aceea, atunci când s-a ivit ocazia să îmbunătăţim viziunea proiectului de stopare a eroziunii costiere, am propus această măsură verde”, explică directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

Astfel, încă din luna aprilie a acestui an, au fost organizate întâlniri, în cadrul managementului ABADL şi a proiectului de protecţie costieră din zona Mamaia – Năvodari, pentru a analiza modalităţile de reducere a eroziunii eoliene, astfel încât noul profil de plajă, rezultat în urma înnisipării, să fie cât mai stabil. „Acest aspect a fost generat de observaţiile colegilor mei, înregistrate de-a lungul întregului litoral, unde pierderile de sedimente prin eroziune eoliană conduc la lucrări importante de combatere sau de readucere în spaţiul plajei a unor volume importante de nisip din zonele publice învecinate. Astfel, pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere pentru conservarea profilului plajei nou create, am solicitat antreprenorului la începutul lunii mai 2020, să analizeze posibilitatea combaterii eroziunii eoliene prin implementarea unor măsuri «verzi» cu rolul de a îmbunătăţi şi cadrul natural, dincolo de efectele scontate ale stopării transportului sedimentar către zona continentală. Antreprenorul a prezentat în cursul lunii iulie 2020, după consultarea cu institute de specialitate din ţară precum şi cu divizia de mediu internă a Boskalis, un studiu sintetic privind tema combaterii eroziunii eoliene, fiind de acord cu plantarea unei perdele de vegetaţie (lizieră) la limita de vest a plajei”, precizează Bogdan Bola.



Perioada de plantare este prevăzută în lunile de primăvară ale anului următor, martie, aprilie, mai, după finalizarea lucrărilor de înnisipare aprobate prin proiect. Aşadar, pentru a optimiza proiectul existent de stopare a eroziunii, vor fi plantaţi peste 650 de puieţi pe o lungime de aproximativ patru kilometri. Speciile propuse spre plantare la limita plajei, care au cele mai mari şanse să se „prindă” în nisip, sunt sălcioara (Eleagnus angustifolia), cătina albă şi cătina roşie. Pe lângă contrastul vizual plăcut, căci vor fi aşezate pe trei rânduri, alternarea de arbuşti cu înălţimi diferite ar trebui să creeze o barieră bună împotriva eroziunii eoliene.

Proiect cu fonduri europene

Această perdea forestieră, prima măsură de acest gen luată după Revoluţie, va fi realizată cu fonduri europene, fără să se modifice în niciun fel costul total al proiectului şi nici timpul de execuţie. În plus, dacă proiectul va avea succes există posibilitatea ca aceleaşi perdele forestiere să fie realizate şi în alte zone ale litoralului.



„Prin intervenţii verzi, simple, indicate de natura însăşi, necostisitoare, punem în aplicare un sistem natural de combatere a pierderilor importante de nisip din spaţiul plajei. Plantând specii autohtone, pe o bandă de 10 metri de la limita de vest a plajelor, vom fixa şi stabiliza zona dunelor de nisip, iar când această barieră verde va ajunge la maturitate va crea tot fondul necesar stopării transportului eolian al nisipului către zona continentală”, mai spune directorul ABADL.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2371 secunde