Plaja din Mamaia care i-a nemulțumit pe turiști începe să se îngusteze. În 3 ani, 40 de metri de plajă vor dispărea în mare

425
1
Plaja din Mamaia care i-a nemulțumit pe turiști începe să se îngusteze. În 3 ani, 40 de metri de plajă vor dispărea în mare - mamaia-1639071930.jpg
Îndelung contestată de turiști, lărgirea plajelor din Mamaia pare deja istorie. Doi metri de nisip au fost înghițiți de mare, iar specialiștii estimează, că în cel mult 3 ani, plajele se vor îngusta aproape la jumătate. De vină pentru situație sunt, spun specialiștii, valurile mari, care au luat cu ele înapoi în mare și parte din nisip.


Pe litoral, furtunile din ultima perioadă au lăsat urme. În stațiunea Mamaia, foarte aproape de malul mării s-au format mai multe dune de nisip, care au o jumătate de metru sau chiar un metru în anumite porțiuni.

Valurile puternice care au lovit malul au luat cu ele nisipul în mare, explică specialiștii.

Potrivit Digi24 Nicușor Buzgaru, manager de proiect ABADL: Marea își creează profilul de stabilitate, profilul de echilibru natural la care ne așteptăm, prin această modalitate: se observă acum un fenomen cliffing, arată ca o mică faleză, datorită acțiunii valurilor, care va progresa în timp tocmai pentru a compensa diferența de volum din zona submersă. În zona de îmbăiere, turiștii vor regăsi o progresie mult mai lină decât a fost anterior.

Fenomenul a fost observat și de localnicii de la malul mării.

- Săptămânal văd că se face conturul plajei, se face o hartă. Dacă vor fi în iarnă doua-trei furtuni de gradul 6-7, dâmburile astea nu vor mai fi.

- Noi, salvamarii, patrulăm și pe timp de iarnă și datorită valurilor, plaja devine mult mai mică.

Până acum, plaja s-a îngustat deja cu doi metri. În cel mult 3 ani, alți 40 de metri vor dispărea în mare, estimează specialiștii. Procesul de eroziune aduce însă și un bonus: nisip foarte fin aproape de malul mării.

Lucrările de reabilitare la plaja din Mamaia au început în noiembrie anul trecut și au durat 7 luni.




Comentează știrea

Mihai
10 decembrie 2021
Evz local

Cum le stiti voi jurnalistii pe toate .Mai vorbim peste 3 ani.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5113 secunde