Pieţele din Constanţa, redeschise, pe rând. Reguli importante de respectat, la cumpărături

416
Pieţele din Constanţa, redeschise, pe rând. Reguli importante de respectat, la cumpărături - pieteleagroalimentare-1607276565.jpg

Articole de la același autor

Pieţele din municipiul Constanţa care funcţionează în hale acoperite se redeschid, pe rând. Autorităţile locale solicită ca atât comercianţii, cât şi cumpărătorii să respecte reguli importante astfel încât să fie minimalizat riscul de transmitere a noului coronavirus.

Clienţii pieţelor administrate de Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa îşi vor putea face în continuare aprovizionarea în deplină siguranţă, inclusiv în pieţele aflate în spaţii închise, care urmează să fie redeschise, rând pe rând, în aceste zile. Pentru a se adapta la ultimele măsuri legate de prevenirea şi limitarea răspândirii noului coronavirus, conform ultimelor decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, RAEDPP Constanţa a adoptat reguli suplimentare de siguranţă în pieţele agroalimentare. Astfel, regulile de acces, de protecţie individuală, de distanţare fizică şi de igienă vor fi afişate în locuri vizibile, în pieţele agroalimentare. Accesul se va face numai cu respectarea de către utilizatori a distanţării de minimum doi metri. Se vor monta marcaje pe pardoseli. În cazul în care va fi aglomeraţie, va trebui limitat accesul consumatorilor astfel încât să fie asigurată o distanţă de minimum doi metri între oricare două persoane, dar fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a pieţei. Astfel, vor fi stabilite fluxuri de vizitare pentru menţinerea distanţei fizice şi vor fi stabilite trasee pentru circulaţia în interiorul pieţei, unul dedicat intrării şi unul dedicat ieşirii, pentru a se evita aglomeraţia şi intersectarea consumatorilor. Vor fi marcate sensuri de circulaţie.



Dezinfectarea mâinilor, obligatorie la intrarea în piaţă


„Accesul utilizatorilor va fi permis numai în condiţiile purtării măştii, medicală sau non-medicală, pe toată durata vizitei în piaţă. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul. Utilizatorii îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziţie la intrarea în pieţele agroalimentare. Totodată, la intrarea în pieţe se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie, precum tuse, strănut, rinoree. Se va face dezinfecţia zilnică şi ori de câte ori e nevoie a suprafeţelor cu produse dezinfectante avizate de către Ministerul Sănătăţii. În plus, este obligatorie dezinfectarea mâinilor, pentru toate persoanele care intră în pieţele agroalimentare”, explică reprezentanţii RAEDPP.

În ce priveşte utilizatorii care comercializează produse agroalimentare cu care intră în contact direct, precum mezelurile, brânzeturile vrac sau salatele, este obligatoriu ca ei să poarte mănuşi şi mască de protecţie. Produsele agroalimentare vor fi expuse la vânzare, cu asigurarea protecţiei igienico-sanitare, cu folii din plastic a căror utilizare în scop alimentar să fie avizată. Standurile se vor proteja cu ecrane din material transparent, care să asigure protecţie igienico-sanitară atât alimentelor, cât şi vânzătorilor, sau cu folie, pentru o dezinfectare mai uşoară a acestora. Dezinfectarea va viza toate suprafeţele pe care sunt amplasate produsele agroalimentare destinate comercializării, inclusiv cântare, pardosele, geamuri, rafturi de depozitare, vitrine, şi se va realiza cu soluţii biocide, pe bază de clor sau alcool, atât dimineaţa şi seara, cât şi pe parcursul zilei. Toţi comercianţii vor fi dotaţi cu măşti şi mănuşi, pe toată durata programului de lucru.

Curăţenie, la fiecare oră

Reprezentanţii RAEDPP mai anunţă că vor fi permanent verificate instalaţiile de apă curentă şi canalizare de la nivelul bazinelor compartimentate pentru spălarea legumelor şi fructelor, precum şi din grupurile sanitare, iar, în cazul apariţiei unor defecţiuni, se va asigura repararea imediată. Se va avea în vedere continuu starea de curăţenie din anexele şi grupurile sanitare, asigurând spălarea şi dezinfecţia la fiecare oră sau ori de câte ori este necesar a acestora, precum şi stocul de materiale necesare igienei personale, pentru cei care folosesc grupurile sanitare din incinta toaletelor publice, cum ar fi hârtie igienică, săpun, mijloace de ştergere sau zvântare a mâinilor după spălare, substanţe dezinfectante. Va fi asigurată, în permanenţă, colectarea selectivă şi evacuarea zilnică a deşeurilor solide în recipiente de gunoi prevăzute cu saci din material plastic, închise etanş, care se vor spăla şi dezinfecta după golire. Iar, după finalizarea programului de funcţionare, va fi verificat mobilierul din piaţă, vor fi igienizate grupurile sanitare prin spălare şi dezinfecţie şi se va efectua spălarea cu jet de apă sub presiune şi dezinfecţia incintei pieţei după ce au fost efectuate procedurile de curăţenie. De asemenea, aprovizionarea cu produse alimentare se va realiza, pe cât posibil, înainte de deschiderea programului de funcţionare.

„Angajaţii regiei au început deja să pună în aplicare măsurile necesare să efectueze lucrările de reamenajare, astfel încât pieţele să poată fi redeschise cât mai curând. Precizăm faptul că, până în momentul în care acestea vor fi redeschise, clienţii îşi vor putea face în continuare cumpărăturile în spaţiile amenajate la exterior”, mai precizează reprezentanţii RAEDPP.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5435 secunde