Piețele din Constanța, invadate de pește de import

1229
4
Piețele din Constanța, invadate de pește de import - fotofondpeste2-1511782967.jpg

Articole de la același autor

Deși suntem la doi pași de mare și de Dunăre, peștele românesc este o raritate în piețele din Constanța. Mâncăm hamsie din Bulgaria, stavrid din Grecia, sardină din Danemarca, orice, numai de-ale noastre nu. Comercianții spun că nu au de unde să aducă pește autohton, pescarii se plâng că nu sunt primiți în magazine.

Și mai grav este că noi, consumatorii, ajungem să punem în farfurie pește scos chiar și cu o săptămână în urmă, neștiind foarte clar dacă este sau nu proaspăt. Comisarii Protecției Consumatorilor trag un semnal de alarmă să fim foarte atenți ce cumpărăm și să nu ne lăsăm păcăliți că peștele de import ar fi proaspăt. În realitate, termenul de garanție este foarte lung și este imposibil ca un pește să reziste zile în șir, chiar și ținut la gheață.

"Peștele românesc are durabilitate minim 72 de ore. Întrebarea la care eu nu am găsit răspuns este ce are în plus peștele grecesc sau cel italienesc care vine etichetat de către producător cu un termen de 21 de zile. Păstrăvul italienesc, de exemplu, ce are în plus, este rudă cu Alberto Tomba, stă la frig tot timpul, are geacă?", a declarat Horia Constantinescu, comisarul șef al Comisariatului Județean al Protecției Consumatorilor Constanța.

"De ce păstrăvul românesc moare în râuri?"

Acesta subliniază faptul că românii sunt privați de produsele autohtone, dar li se bagă sub nas tot felul de produse străine, de o calitate îndoielnică.

"De ce păstrăvul românesc moare în râuri, pentru că nu este timpul necesar să îl scoți, să îl pui în cutii și să îl trimiți la marii retaileri să-l vândă? Și de ce aceștia preferă, sub auspiciile unei legalități șchioape, să pună la vânzare pești cu durabilitate mare, care, după părerea mea nu mai este proaspăt, după atâtea zile. De ce peștele românesc care provine din mare, din lacuri, din râuri nu mai are acces în magazine? Pentru că săracul român nu este învățat de nimeni să știe să pescuiască, să împacheteze. Producătorul românesc nu are pe nimeni să-l sprijine. Noi am ajuns să fim privați de produsele cu care ne-am obișnuit", a mai spus Horia Constantinescu.

Atenție la ce cumpărați!

Pentru că este post și românii consumă mai mult pește decât de obicei, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ne recomandă ca, la cumpărarea peștelui și produselor din pește proaspăt, refrigerate sau congelate, să acordăm o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a ne forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime. Nu achiziționați produsele la care suprafața este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi. Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Refuzați să cumpărați pește și produse din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare, sau pe ale căror etichete nu este înscrisă durata durabilității minimale sau a căror dată limită de consum este modificată sau depășită.

Și, mai ales, nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, căci comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Comentează știrea

Babusca & Scatiu
28 noiembrie 2017
Lovit de clonc

Nea Horica, cred ca vanatorul de stiuci si seful tau politic ti-a dat cu clonc-ul in cap."La PSD ,D-zeu nu da cu parul, da cu clonc-ul", parca asa suna noua pilda a partidului de cand il aveti pe Livache bulibasa. Vrei peste autohton, mergi in Brick , la dughenele din Tomis 3 sau in anumite restaurante care lucreaza direct cu pescarii dinDD..Marii retaileri lucreaza cu cantitati mari, si mai e ceva, vor sa fie aprovizionati tot timpul anului.Contractele se fac pe an, nu de pe azi pe maine ca la dughene si tarabe.Eu n-am auzit sa existe in Romania o firma care sa fie in stare sa aprovizioneze un retailer non-stop cu produse din peste made in Romania. Zi Horica, Livache de la Belina poate aproviziona non-stop un retailer cu stiuci? PS. Citeste in ZF ce a spus Sorin Minea de la Angst despre piata autohtona si cum si-a motivat omul faptul de ce prefera sa importe carne din Noua Zeelanda decat sa cumpere din tara.Asa se intampla si cu pestele cat si cu celelalte produse made in Romania.Nu stim sa ne vindem marfa, ne plangem si aruncam vina pe altii. Niste impotenti mintali precum cei care ne conduc, in loc sa analizeze situatia si sa vina cu idei noi, aleg calea cea mai usoara: strainii sunt de vina.Unul dintre ei este acest Horica, care taie frunza la caini pe banii contribuabilului si din cand in cand mai iese public cu citate de prin "Scanteia" anilor '50

Pi si pidi
28 noiembrie 2017
Mistocarul

Daca ai avea magazin de vandut peste,ti as face control zilnic ..ca,de altfel la toate magazinele cu acest produa..pentru a verifica prospetimea si calitatea..si sigur vei da faliment !

Răspuns la: Lovit de clonc
Adăugat de : Babusca & Scatiu, 28 noiembrie 2017
Nea Horica, cred ca vanatorul de stiuci si seful tau politic ti-a dat cu clonc-ul in cap."La PSD ,D-zeu nu da cu parul, da cu clonc-ul", parca asa...
DODO
28 noiembrie 2017
care este baiul ?

Simplu ! NU cumparati marfa dubioasa si ...gata ! pestele este un produs care se tradeaza usor.Problema este ce facem daca nu se aduce de afara.Ceea ce avem este insuficient iar cauzele le stim : mafia din Delta cu guvernatorii ei ,evaporarea flotei de pescuit aidoma ca in experimentul Philadelfpha ; stie cineva dintre politicieni ce s-a intimplat ? braconajul care nu protejeaza perioadele de reproducere a pestelui si asta sub nasul autoritatilor Cum este posibil ca ani la rind sa bintuie pescadoarele turcesti prin apele noastre si noi nu prea le vedem.Cum permitem Ucrainei sa aiba liber la pescuit pe Chilia TOT anul inclusiv la sturion Cui i s-a dat exclusivitate la icrele negre si cum exploateaza ei acest bun national ? chiar nu se stie ? cine a permis ,, urbanizarea ,,Deltei si a rezervatiilor naturale? Ati auzit ca a fost macar un guvern care sa aibe un plan de salvare in cap ? personal am vazut acum citiva ani intr-o parcare din centrul Tulcei un suv cu doi insi . Nu a durat mult si a aparut altul din care a coborit Adrian Nastase in echipament profesionist de pescar ,cei care il insoteau au debarcat trei saci mari de plastic plini de peste in care predomina la vedere stiuca ( pestele preferat de PSD ) si i-au transferat in cealalta masina Sincer m-a luat prin surprindere ca as fi putut sa pozez faza Veti spune si ce daca ? pai era in plina prohibitie si chiar eu aveam intilnire acolo cu un localnic pentru doua trei chile de peste Deci legea-i asa cum vor ei

nae
28 noiembrie 2017
pestele autohton

pestii nostrii sunt concentrati asupra vanzarii fetelor noastre in lume,noi cumparam si mancam pesti putrezi din grecia,proba cu ochii este trecuta de acestia,sa-i atingi nu te lasa vanzatoarea,surpriza o ai acasa cand constati ca oasele sun despartite de carne,miros a caca si unii au si viermi,pofta buna

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5076 secunde