Petre Daea a umflat producția la porumb în ultimii doi ani. Comisia Europeană i-a cerut să revizuiască datele

202
Petre Daea a umflat producția la porumb în ultimii doi ani. Comisia Europeană i-a cerut să revizuiască datele - daea32492900-1563309472.jpg

Articole recomandate

O scrisoare oficială a Comisiei Europene solicită Ministerului Agriculturii să își revizuiască statisticile din ultimii ani legate de producțiile agricole la nivel național, scrie agrointel.ro, care citează surse din executivul european.

Semne de întrebare legate de corectitudinea datelor comunciate de guvernul României cu privire la recoltele-record au apărut în momentul în care, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, recolta de porumb în 2018 a fost de 18,3 milioane tone, în creștere cu peste 4 milioane de tone față de 2017, la o suprafața similară. Pe de altă parte, în 2017 producția crescuse deja cu alte aproape 4 milioane de tone față de 2016 pe fondul unor condiții meteo favorabile. Cu alte cuvinte, producția de porumb în România a crescut în doi ani cu 8 milioane de tone, adică o creștere de 70% a producției, în condițiile unei ușoare scăderi a suprafeței cultivate cu porumb din 2016 până în 2018, potrivit unei analize G4media.ro.

Întrebat într-o conferință de presă despre cererea Comisiei Europene, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a minimalizat importanța evenimentului. "Noi primim tot timpul informații de la Comisie și răspundem întotdeauna. Sunt corespondențe uzuale, cu punere de acord pe fiecare domeniu în parte. Am văzut că s-a interpretat că nu sunt adevărate cifrele respective. Aiurea! E vorba despre o punere în acord pe sistemul informațional pe care îl au statele și pe care îl are și UE. Am mai primit aceste cereri și privind alte domenii, e o procedură normală".

Miza corectitudinii acestor date e semnificativă: în 2018, creșterea producției în agricultură (determinată în grad covârșitor de creșterea masivă a producției raportate la porumb) a contat pentru 0,4 puncte din creșterea de 4,1% a economiei României.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6448 secunde