Peste un veac de istorie! "Secretele" Bisericii Armenești din Constanța

1244

Articole de la același autor

O clădire cu un etaj, fără decorațiuni arhitecturale exterioare, simplă și elegantă, aflată la capătul străzii Callatis (fostă Tomis), aproape de țărmul mării. Astfel se înfățișează Biserica Armenească "Sfânta Maria" din Constanța, un edificiu mai puțin cunoscut constănțenilor și turiștilor. De mai bine de un veac, între pereții acestui edificiu își trăiește bucuriile și durerile comunitatea armeană din Constanța. 


Edificiul nu iese în evidență, nici nu ai zice că te afli în fața unei bisericii sau, și mai important, a unei clădiri cu o importantă semnificație pentru istoria Constanței și mai ales pentru existența comunității armene pe pământ dobrogean. Având în vedere că aici a funcționat fosta școală armenească, arhitectura imobilului în care funcționează în prezent Biserica Armenească diferă de cea a lăcașurilor de cult tradiționale. Doar panourile informative de la intrare "dau de gol" existența lăcașului de cult și faptul că este una din "bijuteriile arhitecturale" ale Constanței, inclusă pe lista Monumentelor istorice de patrimoniu național. Poate de aceea, edificiul este mai puțin cunoscut constănțenilor și turiștilor. 


În fiecare duminică, Biserica Armenească "Sfânta Maria" prinde viață. Aici se întâlnesc, la slujbe dar și pentru diverse activități, membrii comunității armenești. Nu sunt mulți – la recensământul din 2011, comunitatea armenilor din Constanța număra aproximativ 230 de oameni – dar sunt dornici să păstreze vii tradițiile. De exemplu, corul "Zvartnoț" (în limba română "al îngerilor"), alcătuit din tineri membri ai comunității, este unic în România și susține recitaluri atât în biserică, dar și la alte evenimente din municipiu și din țară. 


Mai multe despre trecutul acestui frumos edificiu aflăm de la reputatul teatrolog constănțean Anaid Tavitian, membră marcantă a comunității armene. "Prima biserică, o construcție de lemn, a fost ridicată în anul 1740, tot aproape de malul mării. Dar în anul 1880, Primăria Constanța a donat comunității armene un teren de 1.300 mp la capătul străzii Callatis, pentru a construi o biserică și o școală. În același an a fost pusă temelia de către ctitorul ei, Nazaret Torosian, iar biserica a fost târnosită cu hramul Sfânta Maria", arată teatrologul Anaid Tavitian. Pentru că vechea biserică de lemn a fost distrusă într-un incendiu, în 1941 lăcașul de cult este amenajat la primul etaj al școlii, pentru ca după 1948, când unitatea școlară a fost închisă pentru că erau prea puțini copii, biserica să preia întreaga clădire. "În anul 1990, o clopotniță tipic armenească a fost adăugată bazilicii în formă dreptunghiulară, conform proiectului arhitectului Dan Rusovan. Între anii 1990 – 1991 și 1998 – 2002, din inițiativa Protoereului Avedis Mandalian biserica a fost reconstruită în interior. Astfel, a devenit un adevărat loc de rugăciune, frumos ornată, conform cultului și respectându-se particularitățile arhitecturii armene. Toate acestea au fost realizate prin contribuția enoriașilor parohiei, contribuții deosebite având frații Garabelian, o familie din București, originară din Constanța, care a dorit să-și păstreze anonimatul, precum și armenii stabiliți în SUA", a adăugat Anaid Tavitian. 


Arcadele cu o mare deschidere, vitraliile, specifice artei medievale armenești, dar și altarul deschis sunt doar câteva dintre elementele pe care le pot admira cei care îi trec pragul. "Toate acestea dau senzația că te afli în incinta unei biserici sau mănăstiri de odinioară", afirmă teatrologul. 


Astăzi, pereții sunt acoperiți cu icoane de mari dimensiuni, multe dintre ele realizate de pictorul Haig Azarian, cu sprijinul financiar al familiilor Harry și Manuela Tavitian, Hacic și Clemența Garabet, Givan, Saram și Mariana Tatosian, Mehtemetian. "Evangheliile din care sunt oficiate sfintele liturghii au o vechime de peste 142 de ani", a mai arătat teatrologul constănțean. 
De curând, Biserica Armenească "Sfânta Maria" are un nou paroh, în persoana preotului Yeznic Torgomian. Acesta a preluat parohia la începutul lunii septembrie, după ce fostul paroh, preotul Oșakan Khachatryan a fost promovat în cadrul Arhiepiscopiei Armene din România, la București. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6274 secunde