În județul Constanța

Peste 430 de femei au fost abuzate în familie în anul 2009

3922
1
Peste 430 de femei au fost abuzate în familie în anul 2009 - 724af089abf7ee28abcf4935029e8e17.jpg
Violența în familie distruge cămine, distruge vieți, distruge viitorul copiilor, spectatori fără voie la certurile și bătăile părinților. Violența are multe fețe și se scuză ascunzându-se în spatele situațiilor grele cu care ne confruntăm: sărăcia, băutura peste măsură, banii puțini, gelozia, stări de nervozitate și stres. Niciuna dintre acestea și nici altele asemenea nu o justifică, însă, în niciun fel.

25 noiembrie este decretată Ziua Internațională de Luptă Împotriva Violenței asupra Femeii și, cu acest prilej, Fundația "Liliana Ghervasuc Mincă" a organizat, la Constanța, o dezbatere pe tema combaterii și prevenirii acestui fenomen grav. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de asistență și protecție socială, precum și voluntari ai Crucii Roșii și studenți la Facultățile de Psihologie, Științele Educației și de Drept din cadrul Universității "Ovidius". În deschiderea dezbaterii, aceștia au prezentat un fragment dintr-o piesă de teatru care a avut ca temă violența în familie. Tinerii actori de ocazie au interpretat profesionist rolurile mamei abuzate, tatălui alcoolic și fiicelor dezorientate, înfățișând perfect un tablou pe care, din păcate, îl găsim în multe case din România.
"Femeile sunt abuzate și știm lucrul acesta foarte bine, iar cele mai multe dintre ele nu au niciun sprijin și nu-și pot permite din punct de vedere financiar să-și părăsească soțul bătăuș, casa. De aceea, prin fundația noastră, vom încerca să le ajutăm pe cele care nu își pot permite să-și schimbe viața", s-a angajat Liliana Ghervasuc Mincă, președintele fundației.

Sprijin psihologic, juridic și financiar
Potrivit statisticii Direcției de Muncă și Asistență Socială din Constanța, în anul 2009 s-au înregistrat, în primele trei trimestre, 432 de cazuri de violență în familie. "Dacă în primul trimestru au fost 78 de cazuri și 67 de femei și-au scos certificat medico-legal, în trimestrul al doilea numărul a crescut îngrijorător, ajungând la 125 de cazuri, cu 116 femei care s-au prezentat la Serviciul de Medicină Legală, iar în cel de-al treilea trimestru au fost 129 de cazuri și 114 certificate medico-legale", a declarat, pentru "Cuget Liber", Amet Lacme, din cadrul Direcției de Muncă și Asistență Socială. Aceasta a mai explicat că femeile abuzate care au și copii sunt îndrumate către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru consiliere. "Acolo primesc atât sprijin psihologic, cât și diverse obiecte, precum haine sau rechizite. Femeile care sunt hotărâte să divorțeze sunt sfă-tuite să se adreseze Administrației Fiscale pentru a-și scoate adeverință de venit prin care să demonstreze că nu au niciun sprijin financiar și primesc avocat din oficiu și consiliere juridică gratuită. De asemenea, la nivel comunitar, în localitățile mai mici din județ, persoanele violentate sunt îndrumate să se adreseze compartimentului de asistență socială din cadrul primăriei respective, unde sunt ajutate să-și găsească un loc de muncă și, dacă e nevoie, primesc ajutorul poliției comunitare", a mai adăugat Amet Lacme.

Adăpost pentru mame și copii la Cernavodă
În cadrul Primăriei Cernavodă funcționează Adăpostul "Sfânta Maria", destinat persoanelor abuzate. "În prezent, nu avem nicio persoană cazată în centrul nostru, ceea ce ne bucură. Adăpostul este pregătit la orice oră din zi și din noapte să primească mame singure sau cu copii. Însă se mai întâmplă și fenomenul în care, deși au probleme destul de grave, nu vor să iasă din familie. Mai pleacă o zi, două la rude, dar nu aleg să primească ajutorul nostru în adăpost", ne-a precizat Lenuța Simion, asistent social la Primăria Cernavodă.

Infracțiune pedepsită cu închisoarea
În România, violența în familie este considerată o infracțiune, fiind sancționată de Codul Penal și de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea ei. O persoană acuzată sau surprinsă abuzând de unul dintre membrii familiei sale poate ajunge chiar la închisoare.

Nu aștepta să vezi un ochi vânăt pentru a face ceva
Dacă ești martor la acte de violență în familie sau dacă suferi chiar tu, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și pentru ceilalți este să cauți sprijinul persoanelor care te pot ajuta. Discută cu prietenii tăi, cere sfatul unui doctor sau psiholog, al unui avocat, vorbește cu preotul bisericii la care mergi sau apelează la poliție.

Comentează știrea

fake oakley Sunglasses
17 aprilie 2014
fake oakley Sunglasses

Stiri Social : Peste 430 de femei au fost abuzate în familie în anul 2009 | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online fake oakley Sunglasses http://cheapoakleys.soixantedeux.us/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1443 secunde