Peste 1.600 de copii infectați cu Covid-19 în Constanţa. „Focarele s-au mutat în școli”

1265
1

Articole de la același autor

Valul cinci al pandemiei de Covid-19 nu a adus numai un număr mare de adulți infectați, ci și mulți copii, care sunt tot mai des diagnosticați, și ei, cu acest virus nemilos. Așa se face că, în toate unitățile sanitare din țară, apar zilnic micuți infectați. În județul Constanța, potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică Județeană, există 1.664 copii infectați. Din fericire, numai nouă dintre ei au necesitat internare, toți la Spitalul Municipal Medgidia.

La acest moment, noul val care s-a abătut asupra noastră face mii de victime zilnic. De exemplu, ultima statistică, cea din cursul zilei de luni, 24 ianuarie, arată că, ușor-ușor, ajungem la pragul de 20.000 de infectări pe zi. Din păcate, județul Constanța ocupă un loc fruntaș în topul județelor cu cele mai multe infectări, cu sute de cazuri noi. Așa cum era de așteptat, nici cei mici nu au fost ocoliți de boală. Partea bună în toată această situație, dacă se poate spune așa, este că din cei 1.664 copii infectați cu Covid-19 la ora actuală, mulți pot fi tratați acasă, cu forme ușoare, ce nu necesită îngrijiri speciale. Doar nouă dintre ei au fost internați în spital. Cum se manifestă, însă, boala în cazul lor și ce este de făcut?

Potrivit dr. Sergiu Tașinschi, epidemiolog la Spitalul Municipal Mangalia, deși se spune că Omicronul este mai aplecat spre copii, mulți nu manifestă decât o ușoară durere în gât și experimentează senzații similare cu cele ale gripei. Totuși, s-a observat că durerea de gât pe care o simt cei mici nu se regăsește în definiția de caz și se manifestă cam tot timpul, nu doar când înghit. „De obicei, boala se manifestă la copii mai ușor ca la adulți. Din păcate, focarele de infecţie s-au mutat în școli, care sunt la fel de aglomerate ca și spitalele”, ne-a declarat medicul.

Ce să faceţi pentru a evita îmbolnăvirea micuţilor voştri? Dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății, susține că toate sfaturile pentru adulți sunt, evident, valabile și pentru copii, să aibă grijă la respectarea regulilor de igienă personală și colectivă, să poarte mască, să păstreze distanța etc.



Mâinile sunt un vehicul pentru microbi. Spălaţi-le mai des!


„Foarte important este, însă, spălatul pe mâini. De ce? Pentru că, în foarte multe situații, mâinile sunt un vehicul pentru microbii de toate felurile, şi, se știe, la copii trebuie insistat mai mult, până se formează niște deprinderi de igienă. În plus, insist pe creșterea aportului de fructe și legume crude și pe suplimentarea, dacă este cazul, a aportului de vitamina D. Atenție! S-a descoperit că vitamina D este implicată în procesul de inflamație cronică, iar aceasta este punctul de plecare pentru aproape toate bolile cronice din organismul nostru. De asemenea, trebuie să fim atenți cu variațiile de temperatură, adică este necesar ca cei mici să aibă o îmbrăcăminte adecvată vremii de afară. De asemenea, dacă există manifestări de infecție respiratorie, duceţi-l la medic. Desigur, este posibil ca el să aibă un guturai, o viroză, nu neapărat Covid. Mai mult decât atât, nu trebuie uitat faptul că infecția cu Sars- Cov-2 se transmite pe cale respiratorie și atunci se aplică toate metodele de baraj pentru prevenirea acesteia: tușitul, strănutul numai în batista personală etc”, a declarat medicul, pentru „Cuget liber”.

Pe această cale, medicii le atrag atenţia părinţilor că micuţii nu ar trebui trataţi acasă, după ureche, deoarece le pot pune viaţa în pericol şi să ia legătura, obligatoriu, cu medicul de familie sau pediatrul. Apoi, la orice semn de febră sau durere în gât, să fie făcut un test pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus.

Tot pentru a preveni infecţia, puteţi să vă imunizaţi copiii, asta, bineînţeles, dacă au peste cinci ani. În acest sens, la începutul săptămânii în curs au sosit în România 114.000 de doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care sunt destinate vaccinării copiilor între cinci şi 11 ani. Dintre acestea, 12.000 doze vor ajunge la Constanţa. În ceea ce priveşte schema de vaccinare a copiilor, aceasta este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile, administrarea fiecărei doze efectuându-se intramuscular.



Comentează știrea

Maris
26 ianuarie 2022
Intrebari

Care sunt scolile cu clase online din jud.Constanta?Cati elevi sunt in judet? Care sunt regulile ce trebuiesc aplicate in scoli pentru preventia raspandirii virusului?Se respecta ???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5677 secunde