Peste 1.100 de tătici din Constanța se află în concediu de creștere a copilului

3657
Peste 1.100 de tătici din Constanța se află în concediu de creștere a copilului - f710ad9df10f2415c8242fd04a799df7.jpg
Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Prestații Sociale, numărul bărbaților care au ales să stea acasă cu nou-născuții, în locul mămicilor, este în creștere.

Puțini bărbați se încumetau, în urmă cu cinci ani, când au apărut normele privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, să fie ei cei care să se îngrijească de bebeluși. Între timp, au început însă să se emancipeze, astfel că este în creștere numărul tăticilor care rămân doi și respectiv trei ani, acasă, pentru a pregăti biberonul pruncului sau pentru a-l scoate la plimbare în parc. Astfel, dacă în 2006 instituțiile constănțene aveau înregistrați în jur de 600 de bărbați care erau în concediu de maternitate, în prezent numărul lor este aproape dublu.
Laura Constandin, directul Agenției Județene de Prestații Sociale (AJPS) Constanța, a precizat pentru "Cuget Liber" că, la ora actuală, primesc indemnizație pentru creșterea copilului 1.158 de tătici - dintr-un total de 6.714 de beneficiari, pentru care s-a plătit, în luna mai 2010, peste 6,4 milioane de lei.
Faptul că numărul bărbaților care aleg să-și crească pruncii în locul slujbei este în creștere o dovedește și statistica de anul trecut: astfel, dacă la sfârșitul lunii iunie 2009 erau puțin peste 1.000 de constănțeni care beneficiau de indemnizație pentru creșterea copilului, la sfârșitul anului trecut erau 1.064 de bărbați.
Familiile aleg această variantă fie pentru că mămicile nu au realizat venituri supuse impozitării în cele 12 luni anterioare nașterii, fie pentru că este mai profitabil din punct de vedere financiar: indemnizația este mai mare decât venitul salarial al bărbatului.
Potrivit reprezentanților AJPS Constanța, pentru a putea beneficia de indemnizație pentru creș-terea copilului, reprezentantul legal al familiei, fie el de sex feminin sau masculin, trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de OUG 148/2005, privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, și a HG 1025/2006. Concret, beneficiarii indemnizației trebuie să aibă același domiciliu cu nou-născutul (altfel spus, mama și tatăl trebuie să aibă aceeași adresă de domiciliu în cartea de identitate) și să facă dovada că, timp de 12 luni anterior datei nașterii copilului sau adopției lui, au realizat venituri supuse impozitului. Indemnizația de creștere a copilului este cuprinsă între 600 și 4.000 de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Mai 2010
Stire din Social : Piedici puse adopțiilor
Sâmbătă, 12 Iunie 2010
Stire din Diverse : Creștem mari mâncând legume!
Pagina a fost generata in 0.2352 secunde