Pesta porcină se răspândește la Constanța! Încă o gospodărie lovită de virusul african

811
Pesta porcină se răspândește la Constanța! Încă o gospodărie lovită de virusul african - fotofondpesta-1533052372.jpg

Articole de la același autor

Pesta porcină se extinde în județul Constanța, în ciuda măsurilor urgente luate de autorități. La sfârșitul săptămânii trecute, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Dulcești, județul Constanța.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană, serviciile veterinare au intervenit imediat.

Conform procedurilor, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a pus sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploatației și au fost impuse restricții de mișcare, s-a efectuat dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la două animale bolnave și găsite moarte.

"La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea bolii și adoptarea zonelor de restricții. Au fost stabilite zonele de restricții sanitare veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecție cu o rază de trei km și o zonă de supraveghere cu rază de 10 km", precizează directorul executiv al DSVSA Constanța, dr. Diana Cristescu.

Totodată, au fost dispuse restricții de circulație și s-au instituit filtre rutiere la intrare și ieșire din localitate. Este în desfășurare acțiunea de catagrafiere a tuturor șuinelor din zonele de restricții, la fel ca și ancheta epidemiologică.

"D.S.V.S.A. Constanța solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități sau D.S.V.S.A. județeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic", mai spun reprezentanții DSVSA Constanța.

Pesta porcină

nu se transmite la oameni

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă virală, specifică porcinelor, foarte contagioasă, caracterizată prin febră, tulburări generale grave și leziuni de septicemie. Din fericire, aceasta nu se transmite la oameni.

"Boala are o gravitate deosebită ca urmare a difuzibilității și letalității, cât și a faptului că nu există mijloace specifice de profilaxie și combatere. Poate produce mortalitate foarte mare și omoară porcii de toate vârstele, porci domestici și porci mistreți indiferent de rasă sau vârstă", mai spune șeful DSVSA Constanța.

Sursele de infecție sunt reprezentate de porcii domestici și mistreții bolnavi sau trecuți prin boală care rămân purtători și eliminatori de virus timp de peste 400 zile.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3001 secunde