Pescarii vor fi învățați să salveze delfinii

565
Pescarii din satele deltei și din nordul județului vor fi învățați cum să pescuiască fără să prindă în plase delfini. De asemenea, vor fi monitorizate eșuările delfinilor pe plaje. Proiectul de salvare a mamiferelor marine, în valoare de 400.000 de euro, a fost lansat de ONG Mare Nostrum. Comunitatea europeană va participa cu 80% din sumă, urmând ca Ministerul Mediului să vină cu restul de bani.

ONG Mare Nostrum a lansat un proiect de salvare a delfinilor din Marea Neagră cu fonduri structurale, așa cum ne-a spus Maria Moldoveanu, responsabil de proiect din partea ONG-ului. "Proiectul este în valoare de 400.000 de euro. Comunitatea europeană vine cu 80% din fonduri, urmând ca Guvernul să completeze suma", a precizat Maria Moldoveanu.
Reprezentantul Mare Nostrum ne-a spus că, dacă până acum proiectele s-au derulat pe plajele litorale, noua campanie de conștientizare privind necesitatea protejării mamiferelor marine se va derula în nordul Dobrogei, în zona adiacentă Rezervației Biosferei "Delta Dunării". "Vrem să mergem acolo unde informația ajunge mai greu, să vorbim cu pescarii din mediul rural din satul Vadu și din celelalte localități din apropierea Deltei", a mai spus reprezentantul Mare Nostrum.
Pe lângă campania de conștientizare, se va continua proiectul de monitoring și de montare a unor dispozitive acustice pe plase pescărești de îndepărtare a delfinilor, limitându-se astfel capturile accidentale.
Proiectul va fi depus la sfârșitul acestei luni la Agenția Regională pentru Protecția Mediului Galați, urmând ca după 30 aprilie proiectul să fie evaluat de Ministerul Mediului, care trebuie să participe cu 20% din valoarea proiectului.
Anual, zeci de delfini mor în plasele pescărești. Majoritatea sunt exemplare tinere, cu o stare de sănătate foarte bună, fapt care exclude decesul în urma unor lupte între clanuri.
Răzvan Popescu Mirceni, directorul Societății de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin "Oceanic Club", ne-a spus că 95% dintre delfinii morți sunt exemplare tinere, cu o stare de sănătate foarte bună, foarte bine hrăniți, în urma analizelor de laborator stabilindu-se faptul că stomacul lor era plin. Mamiferele nu prezentau urme de bătăi între clanuri, iar raportul masculi - femele morți este de 1,2 la 1, deci nu se pune problema ca delfinii să fi murit de pe urma luptelor în apă. De aici s-a tras concluzia că singura modalitate de deces a delfinilor a fost prinderea lor în plasele pescarilor.
Cei mai mulți delfini au fost capturați în setci, ohane și doar în proporție de 2-3% în alte tipuri de plase. "Este o dovadă foarte clară a faptului că în Marea Neagră se pescuiește cu unelte interzise: cu setci, ohane (setci cu perete dublu) care sunt ilegale", precizează Răzvan Popescu Mirceni.
În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfini, toate fiind protejate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.666 secunde