PERTURBATORI ENDOCRINI, PREZENȚI ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ! Cine trage un semnal de alarmă

603
PERTURBATORI ENDOCRINI, PREZENȚI ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ! Cine trage un semnal de alarmă - dreamstimem91109938-1536132341.jpg

Articole recomandate

Urme ale unor substanțe bănuite că ar fi perturbatori endocrini se găsesc în alimentele consumate de europeni, a avertizat marți ONG-ul francez Generations Futures, care pledează pentru ca alimentația să devină un domeniu inclus în noul proiect al strategiei naționale în privința perturbatorilor endocrini, informează AFP.


Reprezentanții Generations Futures au analizat cel mai recent raport publicat de Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) ce vizează reziduurile de pesticide detectate în alimente.


Acel raport, publicat în iulie și care se bazează pe date din 2016, a ajuns la concluzia că 96% din totalul eșantioanelor analizate se află în limite legale și că 51% dintre eșantioane erau lipsite de orice reziduu cuantificabil.


Reprezentanții acestui ONG au insistat însă asupra procentului rămas de 49% din totalul probelor analizate, în care urme cuantificabile de pesticide au fost detectate.


Din cele 109.843 de eșantioane vizate, 69.433 conțineau reziduuri de pesticide ce ar conține perturbatori endocrini prezumați, potrivit Generations Futures. "Peste șase reziduuri de pesticide din 10 cuantificate în alimentația europeană sunt perturbatori endocrini prezumați", se afirmă într-un comunicat dat publicității de același ONG francez.


Pentru acest studiu, ONG-ul s-a bazat pe baza de date TEDX, care repertorizează moleculele suspectate că ar avea un efect de perturbare endocrină.


"Nu există o listă a perturbatorilor endocrini", așa cum este cazul pentru substanțele cancerigene, iar această bază de date este "fără îndoială cea mai amplă", a declarat pentru AFP directorul ONG-ului menționat, Francois Veillerette.


Uniunea Europeană a adoptat în decembrie criteriile de definiție pentru perturbatorii endocrini, după o întârziere de mulți ani, însă acea decizie nu a convins ONG-urile din acest sector. Aceste organizații au criticat criteriile adoptate de UE, considerându-le prea restrictive, întrucât criticii lor trebuie nu doar să demonstreze că o substanță este un perturbator endocrin și că ea generează efecte negative, ci și să demontreze modul de acțiune al acestor substanțe.


Perturbatorii endocrini sunt substanțe sau amestecuri chimice capabile să interfereze cu sistemul hormonal. Ei pot avea efecte negative asupra creșterii, fertilității, comportamentului și se pot afla la originea anumitor tipuri de cancer.


Aceste substanțe pot fi prezente în detergenți, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri și în anumite pesticide.


Franța a adoptat în 2014 o strategie națională în privința perturbatorilor endocrini și a interzis utilizarea unuia dintre cei mai cunoscuți dintre ei, bisfenol A, în fabricarea de biberoane și recipiente pentru alimente.


Al doilea proiect din cadrul acestei strategii naționale este în curs de elaborare.


"În versiunea provizorie a acestui text, nu există aproape nimic despre alimentație, fapt care ne șochează", afirmă Francois Veillerette, al cărui ONG solicită ca această chestiune, alături de cea a ambalajelor alimentare, să fie mai bine reprezentată în viitorul document.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4545 secunde