Periplu în istoria uitată a Constanței

2076
6
Bătrânul Tomis, devenit acum metropolă, este în suferință. Clădirile-i sunt în paragină, străduțele sunt distruse, istoria îi este uitată. Zona peninsulară a Constanței a fost ignorată complet în ultimii ani de autoritățile locale. A ajuns o ruină, un cartier mărginaș al frumoasei și modernei stațiuni Mamaia, mai vizitat doar de unii nostalgici. Puțini mai sunt cei care se mai încumetă să o străbată la picior, de frică să nu le cadă vreo streașină în cap, să nu fie atacat de câinii maidanezi sau tâlhărit de cei ce și-au găsit adăpost în casele părăsite.

Un periplu de la Lupoiacă până în piața Ovidiu, pe jos, pe străduța dintre B-dul Tomis și strada Mircea cel Bătrân este un adevărat safari și nicidecum o promenadă odihnitoare pentru trup și suflet. Tinerii nu văd decât niște case vechi, degradate și multe spații comerciale închise. Însă cei care au apucat să cunoască zona înainte de marea distrugere, de trecerea în uitare, mai văd cu ochii minții frumusețea străduței pline de oameni, cu magazine mici și cochete, cu cofetării și restaurante intime.

Arhitectură jupuită

Acum totul zace într-un praf și o mizerie de nedescris. Dacă în piațeta din fața Muzeului de Artă Populară și ceva mai jos unii comercianți au tot investit, imediat în dreptul Hotelului BTT începe distrugerea. Strada este plină de ruine, case lăsate pradă vremii și vremurilor. Arhitectura deosebită abia dacă se mai recunoaște în spatele pereților sparți și jupuiți. Zona este părăsită și pare că doar fantomele trecutului își mai găsesc locul pe acolo. Multe clădiri sunt atât de degradate încât probabil că nici nu vor mai putea fi restaurate vreodată, ci doar demolate. De altfel există și pancarte prin care trecătorii sunt avertizați că este pericol de prăbușire. Cu atâta tristețe în jur nici nu este de mirare că agenții economici au fugit. Au pus lacăte pe ușile prăvăliilor, unii chiar au zidit ușile și ferestrele.

"Păcat că acum totul este părăsit!"

Ceva mai la vale, într-o groapă imensă, înconjurată de un gard rupt pe alocuri zac mormane de gunoaie. Le păzesc cu zel câțiva câini hotărâți. Se mai iau și de puținii trecători din zonă și îi alungă repede arătându-și colții sticloși. Am întrebat câțiva pietoni ce părere au despre halul în care a ajuns această străduță. Unii sunt revoltați, alții sunt resemnați și nu cred că se va mai putea recupera vreodată frumusețea ei.

"Este trist să vezi una dintre cele mai încărcate străduțe din Constanța un morman de ruine. E o bătaie de joc. Au lăsat-o intenționat să devină o paragină. Să le fie rușine tuturor celor de la Primărie!", ne-a spus Gabriela Oancea. "În urmă cu vreo 12-15 ani mă plimbam aproape zilnic pe aici cu colegii de liceu. Era un loc de promenadă deosebit, căci duce din centru către mare și Portul Tomis. Îmi amintesc că erau și multe magazine cu haine frumoase. Păcat că acum totul este părăsit!", a completat Alexandra Maria Petrencu. Unii nu se pot abține că nu facă o comparație cu stațiunea Mamaia, acolo unde consideră ei că au fost trimiși toți banii Constanței. "S-a investit în Mamaia ca să vină turiștii acolo, dar în Constanța nici nu au pe unde să se plimbe. În București, cum au început să miște ceva în centrul istoric, cum a înflorit zona respectivă. La noi nu se vrea acest lucru și nu înțeleg de ce", ne-a mărturisit Mitică Bucur.

Cer implicarea autorităților

Chiar și comercianții din zonă, cei care se luptă din răsputeri să supraviețuiască spun că au nevoie și de ajutor din partea autorităților pentru a anima zona. "Chiar dacă noi venim cu prețuri mici, oferte, dacă nu trece nimeni pe aici pentru că nu le place peisajul dezolant nu vom avea clienți în veci. Și administrația locală să se implice, să repare ce poate repara, să-i amendeze pe cei care nu-și repară fațadele, care aruncă gunoaiele aici și atunci va fi mai bine pentru toți!", ne-a declarat un agent comercial din zonă, fără să-și dezvăluie numele.

Așadar trecătorii vor, patronii vor, constănțenii își doresc să se mai poată plimba pe străduțele mici și pline de istorie din Peninsulă, dar mai rămâne să vrea și autoritățile locale.

Comentează știrea

gica contra
9 noiembrie 2011
cultura mizeriei -mizeria culturii

mi se pare normal sa fie asa. Cand ai baroni locali ca mazare constantinescu care nu au timp de istoria constantei ci principala lor sarcina e colectarea spagii-vezi cazul hunchiar; cand ai baroni ai culturii gen puiu hasoti care are aceleasi preocupari-vezi hunchiar vezi cazinoul la ca va asteptati? Stati linistiti nici pdl nu-i mai breaz. Cand numesti un habarnist ca mandila la ce sa te astepti? La asa reprezentanti asa cultura

Dobgorean
9 noiembrie 2011
Fin articol

cam așa e

bluethunder
9 noiembrie 2011
interesant pentru cei pasionati

pentru cei pasionati de trecutul Constantei puteti afla amunte istorice si nu numai foarte interesante pe : http://constanta-imagini-vechi.blogspot.com/

camymys
9 noiembrie 2011
constanta in paragina

pacat de constanta si nu numai , cel mai mult imi pare rau de saracul cazino din constanta care a fost in copilaria mea din spusele parintilor ca era " un monument istoric" , care acum sta sa cada si sincera sa fiu imi este rusine sa mai fac o poza cu cazinoul darapanat si mai ales in zona istorica a constantei..... rusine primariei si acelora din spatele lui mazare ............ basescu s-a nascut aici in constanta si in loc sa contribuie la frumusetea constantei si modernizarea ei el a dat-o de mult in uitare .......... este un prost si jumatete ..... "sa traiti bine " pe dracu , poate el traieste bine .................. in fine ...... este un subiect mai larg in care totdeauna vor fi opinii pro si contra .... eu una sunt contra

Miruna
9 noiembrie 2011
cum mazare o sa o lungeasca la infinit si o sa taraganeze sub pretextul ca nu ii da boc bani

singura solutie e sa il schimbam pe mazare,nu neaparat cu un pdlist,pnlist sau orice alt partid,ca sa nu ma acuze postacii primarului ca cica cei care sunt impotriva lui,sigur sunt de la pdele=))...oricum,ceea ce e sigur e ca ne anjug 12 ani de jeg mazarean...jeg atat la propriu cxat si la figurat...si oricine bun ca sa il schim,be,fireste idealul ar fi un om independent so moral.

dana
10 noiembrie 2011
ce va face mazare cu zona peninsulara

locuiesc in aceasta zona si nu-mi vine sa cred ca nu se pot gasi bani pentru peninsula eu cred ca nici un oras din romania nu m-ai exista asa cevstaa asta datorita primarului mazare care a gasit bani pentru alte zone din oras si ptr mamaia iar ptr zonz asta nu.turistii cara debarca in port si trec prin zona asta nu inteleg ce-i cu ruina asta.rusine primariei si primarului.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 12 Octombrie 2011
Stire din Social : Gunoaiele din Peninsulă
Luni, 20 Septembrie 2010
Stire din Politică-Administrație : Bilanțul lui Mazăre dă cu minus
Pagina a fost generata in 1.0709 secunde