Pericolul din iarbă. Constănțeni "compostați" de căpușe

1442
Pericolul din iarbă. Constănțeni

Articole de la același autor

Odată cu încălzirea vremii, medicii constănțeni avertizează populația cu privire la apariția căpușelor și a riscurilor pe care acestea le prezintă pentru oricare dintre noi. An de an, începând cu luna mai și până la sfârșitul verii, atât specialiștii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, cât și veterinarii se confruntă cu foarte multe cazuri de persoane sau câini "compostați" de micile insecte. 


Constănțenii se plâng că au ieșit prin parcuri și că au fost surprinși când au văzut că aveau atârnate căpușe de pantaloni. 
"Cel mai mult ne-am temut să nu se agațe vreuna de copil, să-l înțepe și să fim nevoiți să ajungem la spital. Din experiența anilor trecuți, știm cum să le extragem, în caz că se întâmplă să fim mușcați de așa ceva, dar nu ne dorim să avem astfel de incidente. Partea proastă este că toate buruienile crescute, pe care nu le taie nimeni, pot adăposti o mulțime de pericole și nimeni nu face nimic", ne-a declarat Georgeta M., o constănțeancă pe care am întâlnit-o în Parcul Tăbăcărie. 
Prin aceste căpușe, se pot transmite boala Lyme, febra butonoasă și tularemie. Cel mai des întâlnită este febra butonoasă, o afecțiune eruptivă, febrilă, care apare la câteva zile după înțepătură. 


Astfel, la nivelul pielii rămâne o leziune, iar după o perioadă de câteva zile, persoana infectată prezintă febră de 39-40 grade și o erupție caracteristică acestei afecțiuni. Deseori, apar chiar dureri articulare și o stare generală proastă. De ce se întâmplă toate acestea? Specialiștii spun că insectele parazite care populează suprafața corpului animalelor se hrănesc cu sângele acestora, iar perioada maximă de activitate a lor va începe curând. Tocmai de aceea, medicii recomandă oamenilor să evite contactul cu aceste insecte, având în vedere bolile grave pe care le pot transmite. 


Evitați șederea direct în iarbă 
Astfel, persoanele care fac excursii în zone cu multă vegetație ar trebui să poarte pantaloni lungi și să nu stea direct pe iarbă. Apoi, cei care merg în călătorie împreună cu animalele de companie, în special câini, ar trebui să controleze aceste animale pentru a vedea dacă au fost sau nu infestate. În cazul în care câinele are căpușe, acestea trebuie îndepărtate cu mare grijă cu ajutorul unei pensete, niciodată cu mâna, spun medicii. 


"Îndepărtați căpușa de pe piele imediat ce o observați. Utilizați o pensetă cu brațe fine pentru a putea apuca căpușa cât mai aproape de piele. Trageți în sus căpușa, cu o mișcare sigură. Imediat după îndepărtarea căpușei, curățați pielea cu apă călduță și săpun și nu uitați să aruncați căpușa moartă la gunoi! Fiți atenți, însă! Nu zdrobiți corpul căpușei și evitați ca gura căpușei să rămână în piele, întrucât pot apărea iritații și  chiar infecții secundare. Dacă din întâmplare ați zdrobit corpul căpușei accidental, curățați imediat zona cu apă caldă și săpun sau alcool. Nu folosiți ojă, chibrituri aprinse sau alte substanțe chimice pentru îndepărtarea căpușei!", a declarat dr. Ioana Ludoșanu, medic de familie. 
Mirabela ȘERBĂNESCU




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.57 secunde