Pericolul din apa de mare. Medicii dezvăluie ce plaje trebuie să evitați!

4720
Pericolul din apa de mare. Medicii dezvăluie ce plaje trebuie să evitați! - fondpericoluldinapa3-1628874571.jpg

Articole de la același autor

Plajele de pe litoral sunt luate cu asalt de turiști, în această perioadă de vârf a sezonului estival, dornici să se bronzeze şi să se scalde în valurile mării. În zonele cele mai aglomerate, însă, numărul mare de oameni care intră în apă a scăzut. Din păcate, calitatea apei de îmbăiere, care, pe alocuri, este plină de bacterii periculoase poate provoca probleme grave de sănătate, mai ales copiilor.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a publicat, vineri, 13 august, raportul privind monitorizarea calităţii apei de îmbăiere de-a lungul litoralului. Potrivit datelor, îmbăierea este permisă pe toate plajele şi, deşi parametrii indică faptul că apa este încă de o calitatea superioară, au fost depistate numeroase unităţi de Escherichia coli şi enterococi, în unele zone din Mamaia, Constanţa, Eforie şi Costineşti, adică exact acolo unde este aglomeraţia cea mai mare.

Potrivit raportului DSP, cele mai multe microorganisme – enterococi (7 la 100 ml de apă de mare) au fost identificate în zona Taberei Turist din Mamaia, la Perla (3), la Aurora (2), în Constanţa – Faleză Nord (2) şi pe Plaja Modern (3). Mult mai gravă este situaţia la bacteria E-coli, unde nivelul este foarte ridicat. De exemplu, la plaja Aurora, concentraţia măsurată este de 61 de microorganisme la 100 ml apă de mare, iar în zona Rex este de 46, în zona Perla şi la Modern – 30 şi în zona Delfinariu – 45. Destul de murdară este şi apa de pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu, unde au fost identificate 15 unităţi de E-coli şi 41 de enterococi.

Alarmantă este însă situaţia din Eforie Nord, unde deja concentraţia de bacterii este chiar şi de două sute de ori mai mare. În zona Debarcader, măsurătorile au indicat 195 de unităţi de Escherichia coli şi 33 de enterococi la 100 ml apă de mare, iar, în zona Belona, 234 E-coli şi 58 enterococi. Indicatori ridicaţi sunt şi la Eforie Sud, în zona Splendid şi în zona Cazino, cu 15 până la 30 E-coli şi 20 – 23 enterococi. La Costineşti, de asemenea, în zona Pescărie, şi în zona Forum, analizele au arătat între 45 şi 77 de E-coli şi 15 enterococi.

Nu înghiţiţi apă de mare!

Ingerate, aceste bacterii pot provoca infecţii ale aparatului digestiv, mai ales la copii, ce se pot manifesta prin senzaţie de rău, vărsături, diaree şi chiar febră. Tocmai de aceea, medicii ne recomandă să ocolim plajele unde există concentraţie ridicată de astfel de microorganisme şi să alegem alte plaje, cu apă mai curată, pentru a ne îmbăia. „Dacă nivelul este în limite legale, atunci este în regulă, îmbăierea nu este interzisă. Iar, dacă există zone unde apa de îmbăiere nu este de calitate, este indicat să evite zonele respective. Apoi, recomandarea este ca nici adulţii, dar mai ales copiii, să nu înghită apă de mare!”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Loti Popescu, Master European în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa.

În cazul în care, totuşi, se întâmplă să înghiţiţi apă de mare, primul sfat este ca, imediat, să beţi foarte multă apă potabilă. „Este recomandat să se bea ulterior multă apă, pentru a face un gen de spălături. Este indicată apa cu lămâie sau apa de castravete. Acesta este ca un lavaj gastric. Şi mai este ceva care la noi nu prea se face, însă funcţionează în alte ţări, este vorba despre apa de nucă de cocos. Aceasta este foarte bună şi pentru rehidratare. De exemplu, în cazul bolii diareice acute, enterocolitelor, apar vărsături şi diaree, care pot duce la deshidratarea copilului. În astfel de situaţii, sunt recomandate sărurile de rehidratare orală, dar şi limonada cu lămâie şi mentă, apa de castravete, apa de nucă de cocos”, ne sfătuieşte dr. Loti Popescu.

Apa de cocos, bună pentru combaterea infecţiilor digestive

De asemenea, medicul specialist atrage atenţia că este foarte importantă igiena mâinilor. „Spălatul pe mâni este obligatoriu, cât mai des. Iar copiii trebuie îndrumaţi şi ajutaţi să se spele mereu pe mâini. La fel şi fructele, legumele, trebuie spălate bine, având în vedere că enteritele, enterocolitele, boala diareică acută, toate au aceeaşi cale de transmitere, calea digestivă, fecal – orală. În plus, alimentele consumate în această perioadă trebuie verificate, să fie păstrate în condiţii bune, la rece, astfel încât să nu se altereze. Peştele, carnea trebuie fie proaspete şi ţinute la temperatura indicată, apoi preparate astfel încât să nu devină un pericol pentru sănătatea copiilor şi a adulţilor”, mai subliniază dr. Loti Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1326 secunde