Pericolele din jurul copiilor. Jucăriile care pun în pericol viața celor mici

274
Pericolele din jurul copiilor. Jucăriile care pun în pericol viața celor mici - pericoleledinjurulcopiilor-1433856668.jpg

Articole de la același autor

Cumpărate de părinți cu o anumită ocazie sau pur și simplu pentru bucuria copiilor, jucăriile sunt cea mai mare surpriză pentru cei mici. Pentru a nu deveni și o adevărată capcană, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor recomandă atenție maximă la achiziționarea acestor produse. 34 de operatori economici constănțeni au primit amenzi în valoare de peste 47.100 de lei, numai în ultima perioadă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat o amplă acțiune de verificare a comercianților de jucării. Comisarii au dorit să afle dacă sunt respectate prevederile legale privind siguranța jucăriilor, dar și drepturile consumatorilor. Controalele s-au lăsat cu amenzi și confiscări de mărfuri.

"Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, conform programului tematic ANPC, a desfășurat, în perioada 11.05- 22.05, acțiunea de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranța jucăriilor. Au fost controlați un număr de 34 de operatori economici, la 27 dintre aceștia constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare. S-au supus verificării jucării în valoare de 72.259 lei, iar abateri au fost constatate la 18,5% din totalul jucăriilor verificate.

Ca urmare a deficiențelor constatate, au fost aplicate 24 de amenzi contravenționale în valoare de 47.100 de lei, iar definitiv de la comercializare au fost oprite 22 de bucăți jucării, în valoare de 665 lei", au transmis reprezentanții OPC Constanța.

Jucării fără etichete

În urma acțiunilor de control, comisarii OPC au depistat nereguli legate de etiche-tele jucăriilor și lipsa ambalajelor. Produsele controlate nu aveau inscripționat numele, denumirea comercială înregistrată sau a mărcii înregistrate a producătorului și/sau a importatorului, precum și a adresei la care aceștia pot fi contactați.

Lipsa menționării numărului unic de identificare a jucăriei - tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare trebuie să fie menționat pe jucării ori, în cazul în care mărimea sau natura jucăriei nu permite acest lucru, pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria. Jucăriile controlate nu aveau aceste însemne.

Se ofereau la comercializare jucării diverse (mașinuțe, păpuși), care nu aveau aplicat marcajul CE, nu erau afișate prețurile de comercializare la loc vizibil și lizibil și nu era afișată denumirea unității și a orarului de funcționare.

Se comercializau jucării care prin formă, culoare, miros, ambalaj imitau un produs alimentar, prezentând riscul de a pune în pericol sănătatea sau securitatea consu-matorilor.

"Jucăriile trebuie să respecte cerințele generale și speciale de siguranță, să aibă marcajul de conformitate CE, așa încât micii utilizatori să se bucure din plin de acestea și să nu aibă probleme", a declarat Lucian Lungoci, coordonator delegat al CJPC Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5081 secunde