Pensionarii nu se mai înghesuie la biletele de tratament. Care este motivul

805
Pensionarii nu se mai înghesuie la biletele de tratament. Care este motivul - bilete2-1511180924.jpg

Articole de la același autor

Având în vedere că până la sfârșitul anului nu a mai rămas prea mult timp, iar pensionarii sunt deja preocupați de alte probleme și de sosirea sărbătorilor de iarnă, biletele de tratament nu mai prezintă mare interes pentru ei în această perioadă.

Mai mult decât atât, nici vremea de afară nu i-a îndemnat pe foarte mulți să își dorească un sejur de 16 zile de cazare, masă și tratament într-una din stațiunile balneoclimaterice.

"Pentru cea de-a 18 - a serie de bilete de tratament din anul 2017, cu data de prezentare în stațiune 1 decembrie, dintr-un total de 330, au rămas disponibile 250 de bilete de tratament în toate stațiunile din țară, cu excepția celor de pe litoral. Persoanele interesate se pot prezenta la sediul Casei Județene de Pensii Constanța, parter ghișeul 1, cu următoarele documente: cerere tip, trimitere de la medicul de familie (original și copie), copie act identitate, talon de pensie pe luna octombrie sau noiembrie (original)", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP), Kristina Mutiș.

Ca și până acum, acestea sunt acordate pe aceleași criterii, adică în baza unui punctaj, în care se ia în calcul dacă solicitanții au mai beneficiat sau nu de bilete în ultimii doi ani. Așadar, cei care nu au primit bilete de tratament în 2015 și 2016 au primit zece puncte, iar cei care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu au mai primit niciun punct.

Referitor la contribuția suportată de către beneficiarii biletelor, aceasta este în procent de 50% din valoarea totală a pensiei. Desigur, există și gratuități, de acestea beneficiind veteranii de război sau cei care primesc pensii de invaliditate și persoanele cu handicap.

Cele mai solicitate locații au fost, până acum, Covasna, Olănești, Căciulata, Herculane, Moneasa, Băile Felix etc.

În cazul asiguraților contribuția este de 50% din valoarea biletului, asta dacă veniturile brute lunare sunt mai mici decât salariul mediu brut pe economie. În caz contrar, biletul se achită integral.

Dacă în urma calculării punctajului mai multe cereri au același punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii doi ani. Dacă după această etapă mai multe cereri au același punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. Dacă și după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu același punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic. De asemenea, biletele eliberate pot fi anulate cu restituirea integrală a contribuției în mai multe situații: atunci când titularul nu se poate prezenta în stațiunea înscrisă pe bilet la data începerii seriei, din motive familiale (deces, etc.), juridice, calamități sau urgențe medicale atestate cu documente (ale titularului sau membrilor de familie); atunci când, din motive personale, se renunță la bilet, cu anunțarea prealabilă a casei teritoriale de pensii cu cel puțin șapte zile calendaristice înainte de data începerii seriei înscrisă în biletul de tratament.

Solicitarea de restituire a contribuției poate fi depusă în termen de maxim 90 de zile calendaristice de la data începerii seriei înscrisă în biletul de tratament.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Septembrie 2017
Stire din Social : Cine poate încasa ajutorul de deces
Pagina a fost generata in 0.4044 secunde