Pensionarii cer redeschiderea cluburilor de vară din parcuri. „Este bătaie de joc!”

642

Articole de la același autor

Vârstnicii constănţeni duc dorul întâlnirilor şi discuţiilor aprinse despre politică, la cluburile de pensionari din parcurile din oraş. Aceştia le cer autorităţilor să reactiveze pavilioanele de vară şi să le permită să se reunească acolo, în aer liber. Reprezentanţii Primăriei Constanţa vin cu veşti bune şi spun că plănuiesc să reamenajeze toate cluburile și să le redeschidă începând din luna august.

După mai bine de un an de restricţii, interdicţii şi limitări ale socializării, vârstnicii constănţeni sunt dornici să se revadă cu prietenii, să joace şah sau table ori să depene amintiri şi să pună ţara la cale cu partenerii de discuţii. Unii se întâlnesc în parc, alţii stau pe banca din faţa blocului. Însă cei mai mulţi tânjesc să se regăsească în cluburile pentru pensionari din parcurile din oraş.



„A venit căldura şi nu prea avem multe locuri unde să stăm în aer liber. La plajă nu ne putem duce, aşa că singurele plimbări sunt în parc, unde ne mai întâlnim cu cunoscuţi şi stăm la poveşti. Ar trebui primăria să redeschidă clubul, să stăm la o masă, să putem bea un pahar de apă, mai ales pe caniculă. Anul trecut am stat închişi din cauza virusului acesta nenorocit, dar acum trebuie să mai luăm şi aer”, ne-a povestit nea Mircea, un pensionar pe care l-am găsit, miercuri, aproape de orele prânzului, în parcul de la Gară. Stătea împreună cu un vecin, pe o bancă, la umbră, şi vorbeau câte-n lună şi în stele.

Un altul spune că este deja bătaie de joc faptul că au fost deschise restaurantele și cluburile, dar aceste pavilioane, unde aveau ocazia și bătrânii să se relaxeze, încă sunt ferecate bine cu lacăte. „Deja restaurantele sunt pline, barurile la fel, iar aceste cluburi, unde putem și noi să ne adăpostim de soarele arzător sau de ploaie, le țin închise!”, a afirmat nea Gheorghe.

„Aici începem cu poveşti din tinereţe şi ajungem la politică. Îi analizăm pe toţi, căci niciunul nu este mai breaz. Ne mai contrazicem, râdem, glumim. Glume de moşi, ce să-i faci! În fiecare zi venim aici dimineaţa şi seara. Semnăm condica”, ne spune zâmbind şi Costică, un constănţean care locuieşte chiar peste drum de parc.



Câţiva metri mai spre fântâna arteziană, un alt cuplu de vârstnici juca table, sub atenta supraveghere a altor doi pensionari. Cei patru stăteau în picioare, în jurul mesei de metal, pe care aveau piesele. „Avem nevoie de un loc unde să putem sta liniştiţi. În apartamente este cald, ieşim la aer, mai dăm cu zarul, mai socializăm. Aşa suntem noi bătrânii, ne place să stăm împreună, să vorbim. Tinerii stau pe telefoane, noi jucăm table”, ne-a spus unul dintre vârstnici.

Veşti bune de la autorităţile locale

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Primăriei Constanţa ne-au declarat că se are în vedere redeschiderea pavilioanelor de vară destinate pensionarilor, din parcurile din municipiu. „Acestea vor redeveni funcţionale la începutul lunii august. Pensionarii vor avea parte de aceleaşi servicii ca şi până anul trecut. Vor putea sta la mese, vor primi apă rece sau ceai. Se vor respecta măsurile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, însă, fiind în aer liber, nu va fi obligatorie purtarea măştii de protecţie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi.



În anii trecuţi, în mai multe zone ale oraşului, funcţionau opt pavilioane de vară pentru pensionari, în parcul de la Teatrul de Stat „Oleg Danovski”, în parcul din Tomis II, în parcul de la Casa de Cultură, în parcul din zona Faleză Sud – Poarta 6, în Parcul Tăbăcărie – Tara Piticilor, în piaţeta Badea Cârţan, în parcul de la CET şi în parcul de la Gară. În vara anului 2020, acestea nu au fost deschise, ca măsură pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8081 secunde